21740364_1454727981277019_5013191616460792165_n

Ο κύριος Κούνελος αναγκάζεται να κάνει μια χειρουργική επέμβαση στα μάτια του και για ένα μήνα πρέπει να τα έχει με επιδέσμους για να πετύχει η εγχείριση. Αυτή η προοπτική τον έχει βυθίσει σε μελαγχολία όμως γιατί είναι βιβλιοφάγος κι έτσι δε θα μπορεί να ασχολείται με το αγαπημένο του χόμπι. Τη λύση θα τη δώσει ο Ασβός και αυτό θα αποτελέσει το έναυσμα για μια αλυσιδωτή σειρά γεγονότων που θα βοηθήσουν ουσιαστικά όχι μόνο τον κύριο Κούνελο αλλά και άλλους!

Βιβλίο Διαβάζοντας για τον κύριο Κούνελο
Συγγραφέας Ζωή Ναούμ
Εικονογράφος Εμμανουέλα Κακαβιά
Κατηγορία
Παραμύθι
Εκδότης Οσελότος
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Μια υπέροχη και συγκινητική ιστορία έχει να μας αφηγηθεί η κυρία Ζωή Ναούμ, ένα παραμύθι που μου έφερε δάκρυα στα μάτια για την καλοσύνη και τις πρόσφορες λύσεις που βρίσκει η αυθεντική και αγνή φιλία όταν χρειαστεί! Ο κύριος Κούνελος είναι πολύ τυχερός που έχει τέτοιους φίλους και όλοι τους προθυμοποιούνται να του διαβάζουν και από μια ιστορία, δείχνοντας έτσι την αγάπη τους και την αυταπάρνησή τους, μιας και αφήνουν τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα και συνήθειες για να συμπαρασταθούν στον φίλο τους αλλά όχι μόνο σε αυτόν! Ο μικρός αναγνώστης που θα επιλέξει να διαβάσει αυτήν την ιστορία θα καταλάβει πόσο όμορφο και σημαντικό είναι να συμπαραστέκεσαι σε ανθρώπους που σε έχουν ανάγκη, χωρίς να αποσκοπείς σε κάτι ή να επιδιώκεις κάποια ηθική ή χρηματική ανταμοιβή. Το κείμενο είναι γραμμένο απλά, ρεαλιστικά, με σωστές εναλλαγές σκηνών και ωραίες λέξεις. Οι χαρακτήρες αντιπροσωπεύουν περιπτώσεις που όλοι μας έχουμε συναντήσει στη ζωή, είναι δοτικοί, υποστηρικτικοί και γεμάτοι αγάπη (δεν είναι τυχαίο που η Περιστέρα είναι νοσοκόμα!).

Η εικονογράφηση της κυρίας Εμμανουέλας Κακκαβιά είναι ρεαλιστική και γεμάτη μικρολεπτομέρειες που συνθέτουν πραγματικά σκηνικά μέσα στα οποία εκτυλίσσεται η καθαυτή ιστορία. Τα χρώματα είναι στους σωστούς τόνους, χωρίς υπερβολικούς φωτισμούς ή σκιάσεις ενώ οι λεπτομέρειες από τη βιβλιοθήκη, το νοσοκομείο και τις φωλιές των ζώων δίνουν αφορμή για περαιτέρω εξερεύνηση όταν κουραστεί το παιδί από την ανάγνωση. Μάλιστα, παρ’ όλη τη θλίψη κάποιων ζώων αντίστοιχα με τα περιστατικά που βιώνουν, οι εκφράσεις τους είναι πολύ χαριτωμένες και θέλεις να τα πάρεις αγκαλιά για να τα παρηγορήσεις με ένα πλατύ χαμόγελο. Ειδικά η μικρή κουκουβάγια στη σελίδα 21 είναι εκφραστικότατη!

Φυσικά, η συγγραφέας εμπνεύστηκε από την εθελοντική ομάδα «Διαβάζω για τους άλλους», την οποία και ευχαριστεί μέσα στο βιβλίο για την ιδέα της ιστορίας. Η ομάδα αυτή είναι ένας φάρος πολιτισμού και προσανατολίζεται στη βοήθεια των αναλφάβητων, ηλικιωμένων, τυφλών ή όποιων άλλων δεν είναι σε θέση να κρατήσουν ένα βιβλίο στηριζόμενη σε ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών που καθημερινά επεκτείνεται, ώστε κανένας να μη στερηθεί τη χαρά και τα οφέλη από την ανάγνωση ενός βιβλίου!

Το «Διαβάζοντας για τον κύριο Κούνελο» είναι ένα γλυκό παραμύθι που πρεσβεύει τη δύναμη της φιλίας και της αλληλοβοήθειας και προωθεί την ιδέα τού να διαβάζεις για κάποιον άλλον που δεν μπορεί, κάτι που τα μικρά παιδιά θα βρουν συναρπαστικό ως ιδέα ενώ το κείμενο, με την τρυφερή ιστορία του και τη ρεαλιστική του εικονογράφηση, θα τους υποδείξει πολλά από τα οφέλη που θα αποκομίσουν αν παρασταθούν σε έναν φίλο που τους έχει ανάγκη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.