337288167_154490477535686_4414266941083363714_n

Ο Φίλος, ο αδέσποτος σκυλάκος που γεννήθηκε στον λόφο του Φιλοπάππου, λατρεύει να ακούει τους ανθρώπους να διηγούνται διάφορες περιπέτειες κι έτσι με χαρά τις μοιράζεται με τους μικρούς αναγνώστες αυτού του βιβλίου. Δεκαεπτά ιστορίες με πρωτοπρόσωπη αφήγηση που απευθύνονται σε παιδιά από 6 ετών και πάνω μας ταξιδεύουν στην αρχαία Ελλάδα και μας δίνουν μια διαφορετική οπτική της Ιστορίας και της μυθολογίας.

Βιβλίο Δεκαεπτά αδέσποτες ιστορίες από την αρχαιότητα 
Συγγραφείς  Δήμητρα Φώτου, Βασιλική Τζόκα
Εικονογράφος Γιώτα Κοκκόση
Κατηγορία Βιβλία γνώσεων
Εκδότης Καλέντης
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Τα δισέλιδα κεφάλαια του βιβλίου φιλοξενούν από μια διαφορετική συναρπαστική ιστορία και συνοδεύονται στο τέλος από επεξηγήσεις φράσεων, μικρά μυστικά ή κάποιες έξτρα πληροφορίες, κάθε φορά με αφορμή το ζώο του κεφαλαίου. Ξεκινάμε με τα χρόνια που χτιζόταν ο Παρθενώνας («Μη μου πείτε ότι δεν θα θέλατε να βρεθείτε εδώ;», ρωτάει ο Φίλος), όπου ένα γαϊδουράκι κουβαλάει με υπομονή τα πεντελικά μάρμαρα και ίσως να κουβάλησε στην πλάτη του τους μυθικούς αρχιτέκτονες του ναού! Πώς το αντάμειψαν οι Αθηναίοι; Στη συνέχεια γνωρίζουμε τον φιλόσοφο Διογένη και μαθαίνουμε πώς συνδέθηκε το όνομά του με τα σκυλιά, πώς προέκυψε η λέξη «κυνικότητα», πόσο σημαντικές είναι οι απόψεις του και η στάση ζωής του για την ανθρωπότητα κ. ά. Μετά ανακαλύπτουμε πως υπήρχαν μαϊμούδες στην αρχαία Ελλάδα και πως ελάχιστοι μπορούσαν να τις αποκτήσουν στα σπίτια τους. Επίσης, εσείς το ξέρατε πως πριν τη ναυμαχία της Σαλαμίνας θρηνήσαμε έναν ξεχωριστό νεκρό; Πώς έπαιζαν τα παιδιά με τα κατοικίδια πτηνά στην αρχαιότητα και πόσο σημαντική είναι η παρατήρηση των πουλιών; Πώς συνδέονται τα δελφίνια με τον Αριστοτέλη και με τους Δελφούς; Ποιος ήταν ο Περίττας και πώς έσωσε τον Μέγα Αλέξανδρο σε μια μάχη στην Ινδία; Πόσο σημαντική είναι η κουκουβάγια, τι συμβολίζει και γιατί τη διάλεξαν για το αθηναϊκό τετράδραχμο του 5ου αιώνα π. Χ.; Τι ήταν τα ταυροκαθάψια στη μινωική Κρήτη και ποια ήταν η θέση του ταύρου στην τοπική κοινωνία;

Μικρά και περιεκτικά κεφάλαια, σύντομες πληροφορίες, απλές προτάσεις, υπέροχες και συναρπαστικές ιστορίες είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός βιβλίου που τονίζει κάτι πολύτιμο: κάθε ζωή είναι σημαντική και πρέπει να την προστατεύουμε και να τη σεβόμαστε, άλλωστε, όπως είπε και ο Μαχάτμα Γκάντι: «Ένας πολιτισμός κρίνεται από το πώς οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα». Η εικονογράφηση της Γιώτας Κοκκόση παρ’ όλη τη διχρωμία (γαλάζιο και ασπρόμαυρο) είναι γεμάτη συναρπαστικές λεπτομέρειες και αστείες σκηνές. Ο Φίλος που μας αφηγείται τις ιστορίες είναι μια γλύκα, τα ζώα αποτυπώνονται με ρεαλισμό κι ενδιαφέρουσες οπτικές γωνίες, η εκάστοτε εποχή ζωντανεύει προσεκτικά και σωστά ενώ ακόμη και οι αριθμοί των κεφαλαίων εντάσσονται αρμονικά στις εικόνες, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος τους!

Τι σημαίνει η φράση «Κατά φωνή κι ο γάιδαρος»; Πώς συνδέεται ο σκύλος με την Άρτεμη; Πώς αντιμετώπιζαν τα φίδια οι αρχαίοι και ποιοι ήταν οι πιο σημαντικοί ήρωες που  τα αντιμετώπισαν ή συνδέθηκαν μαζί τους; Ποιος έχασε τη ζωή του πριν τη μάχη της Σαλαμίνας και γιατί; Ως πού μπορεί να φτάσει η αφοσίωση και η υπακοή ενός ζώου στον αφέντη του; Ποια πουλιά θεωρούνταν ιερά; Τι συμβολίζει ο αστερισμός του Μεγάλου Κυνός ή Σείριου; Ποιος ήταν ο Άργος και γιατί ακόμη και σήμερα συγκινεί η ιστορία του; Αυτά και άλλα ερωτήματα απαντώνται σε αυτό το πρωτότυπο ταξίδι στον χρόνο με εύληπτο και πλούσιο σε πληροφορίες περιεχόμενο. Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου υπάρχουν ασκήσεις και παιχνίδια που θα κεντρίσουν τη φαντασία των παιδιών και θα τα ωθήσουν να ψάξουν για άλλα βιβλία με ήρωες ζώα ενώ ένας μικρός κατάλογος τίτλων είναι μόνο η αρχή, όπως και η ενδεικτική βιβλιογραφία. Χώρος για σημειώσεις και για σκίτσα, λίστες και λευκές σελίδες θα γεμίσουν από τα μικρά παιδιά που το καθένα θα κάνει αυτό το πολύτιμο και σημαντικό βιβλίο ξεχωριστό, μοναδικό και ιδιαίτερο! Ευχαριστώ, Φίλε, για την ευκαιρία να μάθω πράγματα και να διασκεδάσω με τις αδέσποτες ιστορίες σου!

Leave a Reply

Your email address will not be published.