20221208_073530

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο προτείνουν για τους μικρούς μας φίλους τη μυθολογική περιπέτεια του Δαίδαλου και του Ίκαρου και ένα γλυκό παραμύθι αυτογνωσίας με ένα δέντρο να λέει την ιστορία του, να δείχνει τα προτερήματά του και τελικά να αποκαλύπτει πως δέντρο είμαστε ο καθένας από μας! Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.

Βιβλίο Δαίδαλος και Ίκαρος
Συγγραφέας Ελένη Σβορώνου
Εικονογράφος Βασίλης Κουτσογιάννης
Κατηγορία
 Παραμύθι
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Ελένη Σβορώνου με προσεγμένο λεξιλόγιο και ενδιαφέρουσες ανατροπές μαθαίνει στα παιδιά από 6 ετών και πάνω την ιστορία του Δαίδαλου, του εφευρέτη της αρχαιότητας και του γιου του, Ίκαρου. Μας ταξιδεύει στα χρόνια της μινωικής Κρήτης, μας συστήνει τον Μινώταυρο και τον βασιλιά Μίνωα, μας δείχνει πώς κατασκευάστηκε ο λαβύρινθος, μας εξηγεί πώς και γιατί ήθελαν να ξεφύγουν από την Κρήτη οι δύο αυτοί ήρωες κ. π. ά. Τα παιδιά μαθαίνουν έτσι πολλά πράγματα γύρω από τη μυθολογία και παίρνουν συνεκδοχικά τις πρώτες βάσεις για την ιστορία των πτήσεων και πόσο σημαντική είναι πλέον η αεροπλοΐα στην καθημερινότητά μας. Η εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη είναι ατμοσφαιρική και ρεαλιστική, αναμιγνύει ιδανικά το νεφελώδες του περιβάλλοντος των θεών με τον ηλιόλουστο τόπο της Κρήτης ενώ την τελευταία σελίδα με την απεικόνιση της Ικαρίας από ένα διπλάνο των αρχών του 20ού αιώνα θαύμασα την τέχνη του εικονογράφου.

Βιβλίο Γίνε δέντρο!
Τίτλος πρωτοτύπου Be a tree!
Συγγραφέας Maria Gianferrari
Μετάφραση Μάρω Ταυρή
Εικονογράφος Felicita Sala

Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Υπέροχος και ενδιαφέρων ο παραλληλισμός του δέντρου με το ανθρώπινο σώμα, χαρίζει όμορφες ιδέες στα μικρά παιδιά ώστε να γνωρίσουν ταυτόχρονα το σώμα τους και το δέντρο! Η σπονδυλική στήλη είναι ο κορμός, το δέρμα ο φλοιός και τόσα άλλα! Και δεν είσαι μόνος σου, τόσα δέντρα υπάρχουν γύρω, με τα οποία μιλάμε, ανταλλάσσουμε τροφή, μοιραζόμαστε διαθέσιμους πόρους και γενικά δημιουργείται ένα δίκτυο πληροφοριών χρήσιμο για όλο το δάσος! «Γίνε δέντρο! Γιατί μαζί είμαστε δάσος»! Με αυτήν την προτροπή και με άλλους υποδειγματικούς τρόπους η συγγραφέας καταφέρνει να περάσει με εύληπτο τρόπο τις αξίες και τα προτερήματα του δέντρου και συνεκδοχικά του ανθρώπου στους μικρούς αναγνώστες ενώ ταυτόχρονα τονίζει τη σημασία του «μαζί», δείχνοντας έτσι πως κανείς δεν διαφέρει από τον άλλον, πως είμαστε όλοι ίσοι και μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για το καλό της κοινότητας! Κι όλα αυτά η συγγραφέας τα σημειώνει, τα τονίζει, τα εξαίρει ώστε να δώσει ώθηση στα παιδιά να ρουφήξουν τον αέρα, να αγκαλιάσουν τον ήλιο και να δώσουν ενέργεια στον κόσμο και στον εαυτό τους. Η εικονογράφηση της Felicita Sala είναι υπέροχη, μαγευτική, πολύχρωμη, γεμάτη λεπτομέρειες ενώ οι αναδιπλούμενες εικόνες ξετυλίγουν ακόμη περισσότερο το περιβάλλον στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία, χαρίζοντας έτσι στα παιδιά χιλιάδες ώρες παρατήρησης και φυσικά παιχνιδιού! Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν τρόποι για να σωθούν τα δέντρα αλλά και προτάσεις για να βοηθηθεί η κοινότητα από φίλους και συγγενείς που έχει αναπτυχθεί γύρω από το κάθε παιδί.

Leave a Reply

Your email address will not be published.