019023

H ιστορία μας, με δυο λόγια, πάει κάπως έτσι: O πατέρας πέθανε· ο Hλίας έγραψε στα αγγλικά μια νουβέλα με θέμα την οικογένειά μας· μου ζήτησε να τη μεταφράσω· δέχτηκα· συνάντησα μερικούς εκδότες· απέρριψαν όλοι το βιβλίο επειδή ήταν ολιγοσέλιδο· για να αυξηθούν οι σελίδες, αποφάσισα να γράψω και τη δική μου εκδοχή. Eίχαν μεσολαβήσει δραματικά γεγονότα: μια δολοφονία, ένα συντριπτικό κάταγμα μεταξύ θωρακικών και οσφυϊκών σπονδύλων, ένας χωρισμός. Γιατί το κάνω αυτό; Πρώτον, επειδή η περίληψη μιας ιστορίας είναι ο κύριος λόγος που μας σπρώχνει να τη διαβάσουμε. Δεύτερον, θα ήθελα να είμαι τίμια μαζί σας. Kανένα μυθιστόρημα δεν γράφεται μόνο με καλές προθέσεις – αλλά χρειάζονται κι αυτές. Kαι τώρα, αν δεν χτυπάει το τηλέφωνο ή δεν χύνεται ο καφές, μπορείτε ν’ αρχίσετε την ανάγνωση. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Βιβλίο Γιάντες
Συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου
Κατηγορία
 Κοινωνικό μυθιστόρημα
Εκδότης Καστανιώτης
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Πολίτικη Κουζίνα της λογοτεχνίας!!Έχουμε δύο βιβλία σε ένα ή ένα βιβλίο μέσα σε ένα άλλο βιβλίο. Ξεκινάμε με την ευρηματική ιδέα του αδερφού της αφηγήτριας να δημοσιεύσει μια νουβέλα γύρω από τη ζωή και την καθημερινότητα της οικογένειάς τους. Αφηγητές: τα κάστανα, οι ελιές, το μέλι, η ντομάτα, η φέτα κλπ. Κάθε φορά μια διαφορετική αφήγηση, μια διαφορετική ιστορία, μια διαφορετική οπτική γωνία. Λόγω του μικρού όγκου του, όπως παραπονέθηκαν όλοι οι εκδότες, η αφηγήτρια προσθέτει το χρονικό της συγγραφής της νουβέλας, τα πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα που ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούμε τις ζωές των δυο παιδιών, τον Ηλία και της Αθηνάς, αποσπόρια οικογένειας από την Αστυπάλαια, με έντονες γαστριμαργικές ικανότητες, γόνοι σεφ ή μαγείρων.

Ωραίο το στόρι, ωραίες οι ιδέες αλλά δυστυχώς δε με τράβηξε. Το διάβασα όμως ως το τέλος για να δω πού θα το πάει όμως η φλυαρία της αφηγήτριας και οι συνδυασμοί μεταξύ των δυο βιβλίων με απώθησαν. Κρατώ όμως στα θετικά το έξυπνο παιχνίδι της αφήγησης από φρούτα και λαχανικά σε πρώτο πρόσωπο και μια πρώτη απόπειρα καταγραφής τραγουδιών για φαγητά, σημαντικών γαστριμαργικών οδηγών 15ο και 16ου αιώνα (για βιβλιόφιλους), ζωγραφικών πινάκων με θέμα φαγητά και αποσπασμάτων από την παγκόσμια λογοτεχνία γύρω από το φαγητό και την κουζίνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.