16938647_741649882662843_1020466168996840938_n

Το 2015 υλοποιήθηκε από τον Δήμο Βύρωνα ένας λογοτεχνικός διαγωνισμός με θέμα τον μεγάλο φιλέλληνα ποιητή λόρδο Βύρωνα, οπότε και εμφανίστηκαν αξιόλογες νεανικές και εφηβικές λογοτεχνικές φωνές από όλη την Ελλάδα. Αυτή η κίνηση υπήρξε το εφαλτήριο για τον 2ο διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε το 2016 και ταυτόχρονα για τη δημιουργία της «Νεανικής Λογοτεχνικής Συντροφιάς του Δήμου Βύρωνα». Φέτος, που συμπληρώνονται και διακόσια τριάντα χρόνια από τη γέννηση του λόρδου Μπάιρον και η πρωτοβουλία αυτή έχει γιγαντωθεί σε αριθμό συμμετοχών και απήχησης, ο 4ος πλέον διαγωνισμός είχε θέμα «Η τρέλα στη λογοτεχνία», μιας και: «Η «τρέλα» ως ψυχική διαταραχή αλλά περισσότερο ως έκφραση σοφίας, μιας σοφίας που δε θα μπορούσε να τύχει προσοχής παρά μόνον «μεταμφιεσμένη» σε τρέλα, διατρέχει όλη την ιστορία της Λογοτεχνίας και του Δράματος» (όπως γράφει η κυρία Ευανθία Στιβανάκη στην εισαγωγή της). Σε αυτό το καλαίσθητο βιβλίο με τίτλο «Αφήστε με να πετάξω» δημοσιεύονται οι ανωτέρω φετινές προσπάθειες.

Βιβλίο Αφήστε με να πετάξω
Επιμέλεια Δήμητρα Νούση
Κατηγορία Ανθολογίες

Εκδότης Δήμος Βύρωνα
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Στις σελίδες του τόμου αυτού όμως περιέχονται και τα κείμενα της Νεανικής Λογοτεχνικής Συντροφιάς, αποτελούμενης από σαράντα εφήβους και νέους, που εμπνεύστηκαν φέτος ελεύθερα και εξομολογήθηκαν «τις ανησυχίες τους για όνειρα, εφιάλτες και κρυμμένες σκέψεις που γεννά η εποχή μας στην ψυχή τους», όπως υποστηρίζει η κυρία Δήμητρα Νούση, συγγραφέας, συντονίστρια της δράσης και υπεύθυνη της δημιουργικής σύνθεσης των κειμένων, στο συνοδευτικό της κείμενο. Και συνεχίζει με ενδιαφέρον και αγωνία: «… είδαμε στην άγουρη γραφή των παιδιών που διαγωνίστηκαν να υπάρχουν οι πρόσφυγες, ο φόβος, η ψυχολογική βία, ο ρατσισμός, το bulling. Είναι αλήθεια ότι θα θέλαμε να νιώσουμε πως η νεολαία μας μένει ανέγγιχτη από τις σκοτεινές πλευρές του κόσμου στον οποίο καλείται να ενταχθεί αλλά δε μας έκανε αυτό το χατίρι». Λογικό κι επόμενο λοιπόν να γεννηθεί μέσα από αυτήν την παραγωγική κυψέλη πολιτισμού και λόγου ένα διαχρονικό σύνθημα: «Αφήστε με να πετάξω», ατάκα για κάθε νέο, πληγωμένο άνθρωπο, στοχαστή, ελεύθερο μυαλό, πρόταση που θα γίνει και ο τίτλος του συλλογικού έργου.

Το βιβλίο, εξίσου άρτια δεμένο και σελιδοποιημένο όπως και οι προηγούμενες εκδόσεις, χωρίζεται ευδιάκριτα σε τέσσερα μέρη: οι απαραίτητοι χαιρετισμοί και εισαγωγές, τα διηγήματα και τα ποιήματα του 4ου  Διαγωνισμού Λογοτεχνικής Έκφρασης Εφήβων και Νέων, τα ομαδικά κείμενα λογοτεχνικού διαλόγου της Νεανικής Λογοτεχνικής Συντροφιάς και θέμα, όπως προείπαμε, «Η τρέλα στη λογοτεχνία» και τα ατομικά διηγήματα και ποιήματα των μελών της.

Από τα κείμενα των Εφήβων του πανελλήνιου διαγωνισμού ξεχώρισα:

Το 1ο βραβευμένο διήγημα «Η συνάντηση» του Φωτίου-Ορέστη Μιχελάκη, που είναι ένα εμπνευσμένο αμάλγαμα φαντασίας και ρεαλισμού, με δυο πρόσωπα που συζητούν για το σήμερα και ταυτόχρονα για το χτες. Αρμονικό μίγμα αποσπασμάτων από ποιήματα και λόγους του Λόρδου Βύρωνα και ταυτόχρονα ρεαλιστικοί διάλογοι κι ένα φινάλε-έκπληξη!

Το 3ο βραβευμένο διήγημα «Η σκοτεινή φιγούρα» της Μαρίας Παξιμαδάκη, κυρίως για τη ζωντάνια των σκηνών, το ωραίο περιγραφικό λεξιλόγιο και την αρμονική σύνδεση του χτες με το σήμερα. Στην ίδια θέση είναι και το διήγημα της Ειρήνης Δεμέστιχα «Η μαγεία των Χριστουγέννων», που ενώ αρχικά μου θύμισε το «Κοριτσάκι με τα σπίρτα» στη συνέχεια εξελίχθηκε σ’ ένα ιδιαίτερο και απόλυτα προσωπικό συγκινητικό διήγημα με αίσιο τέλος κι ένα τρυφερό πανανθρώπινο μήνυμα αγάπης.

Από τα κείμενα των Νέων του πανελλήνιου διαγωνισμού ξεχώρισα το 3ο βραβευμένο διήγημα «Συγγραφέας» της Νεφέλης Μπαντελά, που το αγάπησα από την αρχή για την αμεσότητα και την αρτιότητά του. Η συγγραφέας γράφει το κείμενό της σε β΄ ενικό, απευθυνόμενη λες στον κεντρικό της ήρωα σα να του γράφει ένα γράμμα ή να τον έχει μπροστά της ζωντανό. Αυτή η τεχνική είναι αρκετά δύσκολη και αποφεύγεται ευρύτερα, εδώ όμως δίνει μια ενάργεια στο κείμενο, αφήνει το χιούμορ να παρεισφρήσει πιο άνετα και ταιριαστά και καταγράφει με αληθοφάνεια και ρεαλισμό το περιβάλλον εργασίας, το παρελθόν και τα φόντα ενός συγγραφέα. Μου άρεσε επίσης που ο πρωταγωνιστής του διηγήματος στράφηκε στην αστυνομική λογοτεχνία για κάνει ένα δώρο στο κορίτσι που ερωτεύτηκε, στο κορίτσι που ποτέ δε θα διάβαζε το είδος στο οποίο διέπρεπε ως τότε!

Στην ενότητα με τα ομαδικά κείμενα λογοτεχνικού διαλόγου και θέμα «Η τρέλα στη λογοτεχνία» υπάρχουν οι ενότητες: «Η τρέλα ως ανάγκη», με διαλόγους από τον «Αίαντα» του Σοφοκλή, «Η τρέλα ως στάση ζωής» εμπνευσμένη από τον «Δον Κιχώτη», « Η τρέλα ως όχημα» με αφορμή τον «Άμλετ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και τον «Ερρίκο Δ΄» του Λουίτζι Πιραντέλο και «Η τρέλα ως αρρώστια» με διαλόγους με τον τρελό από «Το ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ, «Το κόκκινο λουλούδι» του Γκάρσιν και τον «Χορό των επίπλων» του Ρώμου Φιλύρα. Για άλλη μια φορά, με την εποπτεία και την επιμέλεια της κυρίας Δήμητρας Νούση, τα παιδιά που αποτελούν τη Λογοτεχνική Συντροφιά δίνουν έναν άρτιο συγγραφικά και λογοτεχνικά συγκερασμό των αυθεντικών κειμένων και των δικών τους σκέψεων και τρόπων γραφής.

Σε γενικές γραμμές αυτή η υπέροχη ανθολογία, τέταρτη έκδοση του δήμου Βύρωνα, είναι αξιέπαινη και πρωτοποριακή για έναν δήμο. Έχει συγκεντρώσει και αυτή η έκδοση αξιόλογες συγγραφικές απόπειρες, σημαντικές νεανικές φωνές και υπό την επιστασία άξιων ανθρώπων, που αγαπούν αυτό που κάνουν, αυτή η φωνή αρχίζει να εκπαιδεύεται περισσότερο, να αποδίδει καλύτερα, να γίνεται μία, ενιαία φωνή, που καλεί τον κόσμο να στρέψει το βλέμμα του στα κείμενά της και χαίρομαι που υπάρχει μακρόχρονη συνέχεια, γιατί τα δείγματα γραφής που διακρίθηκαν και συνεχίζουν κάθε χρονιά να διακρίνονται είναι όλα διαφορετικά, ποικίλα και έχουν ένα καλό μέλλον να τα υποδεχτεί.

Το βιβλίο έχει ήδη διανεμηθεί στους δήμους της χώρας για να βρει τη θέση του στις αντίστοιχες βιβλιοθήκες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.