xtasopoulou-7004-1.jpg.pagespeed.ic.WlnT-XXEKM

Η Εύα μετά από μια δύσκολη οικογενειακή στιγμή εγκαθίσταται με τη μητέρα της σε μια επαρχιακή πόλη και κάνει μια νέα αρχή. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, σταδιακά όμως γνωρίζει δυο συμμαθήτριές της με τις οποίες αρχίζει να κάνει παρέα, να αλληλοεπηρεάζονται, να ζουν την εφηβεία τους. Μόνο που η Εύα θα κάνει ένα λάθος και θα τινάξει άθελά της τα πάντα στον αέρα. Θα καταφέρει να ξαναχτίσει τις γέφυρες με τις νέες της φίλες ή δε θα τη συγχωρέσουν ποτέ; Τι κρύβεται στα δέντρα και πόσο σκληρό είναι να μένει κανείς στην εξωτερική όψη ανθρώπων και πραγμάτων χωρίς να «σκάψει» βαθύτερα;

Βιβλίο Αυτό που κρύβεται στα δέντρα 
Συγγραφέας Ελένη Τασοπούλου
Κατηγορία Εφηβικό μυθιστόρημα

Εκδότης Καστανιώτης
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Ελένη Τασοπούλου έγραψε μια συγκινητική και δυνατή ιστορία για τη δύναμη της φιλίας και της συγχώρεσης, για τον χειρισμό της διαφορετικότητας και για τον πόνο της απώλειας. Με απλές προτάσεις και ρεαλισμό, με μικρά κεφάλαια και καλογραμμένους χαρακτήρες μας συστήνει τις πρώτες μέρες μιας έφηβης κοπέλας σε μια επαρχιακή πόλη. Η εσωστρεφής και συνεσταλμένη στάση της δυστυχώς δε βοηθάει τις συνθήκες: σκόρπιες οι κουβέντες και αμήχανα τα χαμόγελα με τα άλλα παιδιά, δε μιλάει στους συμμαθητές της, αφοσιώνεται στις αγαπημένες της ασκήσεις φυσικής και δεν κοιτάζει να εξερευνήσει το μέρος όπου ήρθαν με τη μητέρα της φεύγοντας από την Αθήνα για μια νέα αρχή μετά την τραγωδία που τις βρήκε. Οι φίλες που απέκτησε δεν ήταν από την αρχή δική της επιλογή. Δεν της είχε περάσει ποτέ από το μυαλό πως αυτά τα κορίτσια θα γίνονταν οι κολλητές της. Είναι εντελώς αντίθετοι χαρακτήρες, έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες και αποτελούν τον εύκολο στόχο των συμμαθητών τους, οι οποίοι τις θεωρούν παράξενες και ιδιαίτερες. Να όμως που συμβαίνουν και θαύματα!

Η Αγγελική ζωγραφίζει πολύ ωραία και γίνεται κολλιτσίδα της Εύας όταν γυρνάνε μαζί τα μεσημέρια που σχολάνε και η Παναγιώτα, ένα κορίτσι που δε συμμετέχει στις ερωτήσεις των καθηγητών, μπαίνει απρόσμενα στην παρέα τους. Η συγγραφέας μάς συστήνει τρεις νέες κοπέλες με ενδιαφέρουσες προσωπικότητες και αρχίζει μέσα από κοινά περιστατικά, όμορφες αλλά και δύσκολες στιγμές να δείχνει πώς αυτή η φιλία τις μεταμορφώνει και τις βελτιώνει ως προσωπικότητες και ως μαθήτριες. Η μία αγαπάει το διάβασμα, η άλλη ζει φτωχικά και λατρεύει τον αθλητισμό στον οποίο διαπρέπει, η τρίτη ασχολείται με το σχέδιο μόδας αλλά είναι κακή μαθήτρια αλλά οι τρεις τους μεγαλώνουν με κοινές εμπειρίες, στηρίζει η μία την άλλη, γελάνε και κλαίνε αντάμα. Αυτό το ξεχωριστό δέσιμο ζηλεύουν οι υπόλοιποι συμμαθητές τους, οι οποίοι ξεκινούν να σκορπάνε ψιθυρίσματα από δω κι από κει με κακίες, μπηχτές, χολωμένες παρατηρήσεις και έκδηλη την απορία που η καλύτερη μαθήτρια της τάξης, η Εύα, κάνει παρέα με την αταίριαστη και απρόσιτη Παναγιώτα και με την αιθεροβάμονα Αγγελική! Ο Ηλίας, ο αγενής και αμελής πλακατζής της τάξης, η Στέλλα με την κλίση στα φιλολογικά μαθήματα, ο Γιώργος, ο Βαγγέλης και η Νάντια, ο Τζόνι ο κουλ, που απαντάει στις ερωτήσεις με ήσυχη και σχεδόν αδιάφορη φωνή, λες και εξηγεί κάτι απλό και αυτονόητο και άλλοι είναι ο μικρόκοσμος του επαρχιακού σχολείου όπου δημιουργούνται ποικίλες τρυφερές αλλά και σκληρές καταστάσεις.

Η Παναγιώτα και η Εύα ιδροκοπούν να ταιριάξουν στον κόσμο γύρω τους αλλά η Αγγελική κάνει τα πάντα να φαίνονται εύκολα, απλά, ακόμη και χαρούμενα. Οδηγός και βίωμα ζωής για την Εύα είναι τα όσα μοιράστηκε με τον πατέρα της ένα καλοκαιρινό μεσημέρι, όπου σ’ έναν γερμένο και αδιάφορο κορμό δέντρου ανακάλυψε κάτι που την ξάφνιασε, κι όλο αυτό ταιριάζει με τις ανθρώπινες σχέσεις, αφού δεν πρέπει να δίνουμε σημασία στην εξωτερική εικόνα και εμφάνιση κάποιου αλλά σε αυτό που κρύβεται μέσα του. Στη συνέχεια, κάτι που φαίνεται αθώο μπαίνει ανάμεσά τους και τις διαλύει. Ποιος το ξεκίνησε; Ποια παρασύρθηκε και πώς θα επανορθώσει; Είναι εύκολο ή δύσκολο; Πάνω που άρχισαν να κάνουν πρόοδο στο σχολείο, να προχωράνε μπροστά στη ζωή τους, να βρίσκουν αυτοπεποίθηση και θάρρος, η προδοσία τις έφερε ξανά πίσω στα πρώτα τους βήματα, τις διέλυσε. Κι ο εγωισμός μπαίνει στη μέση, τυφλώνει τον ένοχο, του δείχνει άλλους δρόμους, μακριά απ’ ό,τι ήξερε και τονίζει πως αυτές είναι οι σωστές, οι κατάλληλες παρέες. Είναι όμως έτσι ή κάτι πραγματικά λείπει; «Αυτό που κρύβεται στα δέντρα» είναι ένα δυνατό και τρυφερό εφηβικό μυθιστόρημα γεμάτο νοήματα και ανατροπές που με συγκίνησε και με γέμισε ποικίλα συναισθήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.