14338_1

Ένα παιδί χάνει το αγαπημένο του λούτρινο ζωάκι κι αυτό το κάνει να βιώσει διάφορα ψυχολογικά στάδια. Θα καταφέρει να δεχτεί την απώλεια; Τι συμβαίνει στην ψυχή μας όταν χάνουμε αγαπημένα αντικείμενα αλλά και πρόσωπα; Τι χρειάζεται για να προχωρήσουμε μπροστά;

Βιβλίο Αν σε χάσω, μικρέ ελέφαντα… 
Συγγραφέας Κωνσταντίνα Αρμενιάκου 
Εικονογράφος Zafouko Yamamoto
Κατηγορία
 Παραμύθι
Εκδότης Μίνωας
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Κωνσταντίνα Αρμενιάκου έγραψε ένα τρυφερό παραμύθι για παιδιά από 4 ετών και πάνω με κεντρικό θέμα την απώλεια και πώς να τη χειριστούμε. Γνωρίζει πολύ καλά τα πέντε στάδια του πένθους (άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και αποδοχή) και φτιάχνει μια έξυπνη ιστορία για να βοηθήσει τους μικρούς αναγνώστες να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα αυτά, να τα αποδεχτούν και σιγά σιγά να βρουν τη δύναμη να προχωρήσουν μπροστά. Το παιδί που αφηγείται την ιστορία νιώθει πως χάνει τα πάντα όταν μια μέρα δε βρίσκει το ελεφαντάκι του. Κάνει το σπίτι άνω κάτω, θυμώνει και ξεσπάει παντού, μετανιώνει που δεν το πρόσεχε, κλαίει για την απώλεια, θυμάται κάθε στιγμή που πέρασαν μαζί και τελικά αποδέχεται το γεγονός κα προσπαθεί να βρει τρόπους να προχωρήσει μπροστά. Η συγγραφέας παραθέτει πολλές οικείες εικόνες από την καθημερινή ζωή του παιδιού (σε πόσες στιγμές ήταν παρόν το ελεφαντάκι, πώς στεκόταν με τη σιωπηλή του παρουσία στο πλάι του παιδιού, τι κάνει ο μικρός αφηγητής χωρίς το παιχνίδι του, σε τι στρέφει τη ματιά του ώστε να χαμογελάσει ξανά και πολλά άλλα) για να το βοηθήσει να συνειδητοποιήσει πως δεν είναι μόνο του, πως αυτό που βιώνει το έχουν ζήσει και το πολεμάνε κι άλλοι, μικροί και μεγάλοι, και τελικά ν’ απλώσει το χέρι σε φίλους και γονείς για να προχωρήσει μπροστά. Η εικονογράφηση της Zafouko Yamamoto κινείται σε παλ τόνους, αποτελείται από αδρές γραμμές και σχεδόν αφαιρετικές εικόνες, με ελάχιστες λεπτομέρειες που όμως καταφέρνουν να τραβήξουν την προσοχή του μικρού αναγνώστη και να αποτυπώσουν το ανωτέρω αναφερθέν οικείο περιβάλλον. Η δομή της ιστορίας είναι τέτοια που επιτρέπει ολοσέλιδες εικόνες αλλά και μικρά καρέ, εκ των οποίων το καθένα ζωντανεύει και μια πολύτιμη στιγμή από την παρέα με το ελεφαντάκι αλλά και αργότερα, χωρίς αυτό.

«Αν σε χάσω, μικρέ ελέφαντα…» θα νιώσω διάφορα συναισθήματα, θα στενοχωρηθώ, θα θυμώσω, θα σε νοσταλγώ, πάνω απ’ όλα όμως θα αποδεχτώ πως η απώλεια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής κι έτσι πρέπει να βρω τη δύναμη να προχωρήσω παραπέρα. Ένα γλυκό και τρυφερό παραμύθι που δείχνει εύληπτα πώς να αντιμετωπίζουν τα παιδιά κάθε είδους απώλεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published.