387525161_860791382337356_1771133712752144511_n

Οι εκδόσεις «Κόκκινη Κλωστή Δεμένη» μας προτείνουν δύο υπέροχα και τρυφερά παραμύθια για παιδιά από 4 ετών και πάνω που θα βοηθήσουν τους μικρούς αναγνώστες να καταλάβουν τις συνέπειες του ψέματος και να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους για το τι μέλλει γενέσθαι με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο! Τρυφερές και γλυκές ιστορίες δείχνουν τα συναισθήματα που βιώνουν τα παιδιά, πώς μπορούν να αναμετρηθούν μαζί τους και ποια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα σε κάθε μία από αυτές τις περιστάσεις.

Βιβλίο Κι αν με φάει μια φάλαινα; 
Τίτλος πρωτοτύπου ¿Y si me come una ballena?
Συγγραφέας Susanna Isern
Εικονογράφος Rocio Bonilla
Μεταφραστής Εύη Γεροκώστα
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Στο «Κι αν με φάει μια φάλαινα;» ο Μάρκος είναι ένα χαρούμενο και γελαστό παιδί όμως εμποδίζει τον εαυτό του να απολαύσει μικρές καθημερινές στιγμές γιατί φοβάται ότι πάντα θα συμβεί κάτι κακό και δεν θα ξέρει πώς να το αντιμετωπίσει. Η εκδρομή με το σχολείο είναι μια καλή δοκιμασία, θα καταφέρει όμως να νικήσει τους φόβους του και να περάσει μια απίθανη μέρα στο δάσος; Η Susanna Isern έγραψε μια διασκεδαστική ιστορία για παιδιά από 4 ετών και πάνω που θα τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους με σιγουριά, αυτοπεποίθηση και μπόλικη φαντασία! Η μητέρα του Μάρκος αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και σε κάθε φόβο του παιδιού της δημιουργεί μια φανταστική περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εκπλήξεις και ανατροπές! Έτσι τα μικρά παιδιά ταξιδεύουν σε φανταστικούς κόσμους γεμάτους ζωάκια, πειρατές αλλά και εξωγήινους ενώ η φαντασία της μαμάς κεντρίζει και τη δική τους, γεμίζοντάς τα αγωνία για το τι θα συμβεί παρακάτω και πού θα ταξιδέψει ο Μάρκος με κάθε νέο «Και αν»;

Η εικονογράφηση του Rocio Bonilla είναι γεμάτη υπέροχα χρώματα και πολλές λεπτομέρειες που θα ιντριγκάρουν και θα πυροδοτήσουν τη φαντασία των παιδιών! Το δωμάτιο του Μάρκος έχει παιχνίδια, αντικείμενα, ρούχα, βιβλία, αφίσες, κουτιά, παζλ, τόσα πολλά που χάζευα με τις ώρες. Το ίδιο γίνεται και με τα επόμενα μέρη όπου ταξιδεύουμε, στους πλανήτες, στο δάσος, στο ποτάμι. Προσέξτε τη γάτα πώς χώθηκε στο σακίδιο του Μάρκος, το τσίρκο που στήνεται για να διασκεδάσει το παιδί, τι περιέχει το στομάχι της φάλαινας (μέχρι και τον Πινόκιο βρίσκουμε!), τον ιπτάμενο δράκο και τόσα άλλα! Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει, αυτό είναι το μήνυμα του βιβλίου και οι διασκεδαστικές περιπέτειες του Μάρκος θα βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν το αναπόφευκτο των γεγονότων με τον καλύτερο και πιο ευφάνταστο τρόπο!

Βιβλίο Ένα ψέμα μεγάλο σαν ελέφαντας
Τίτλος πρωτοτύπου Mensonge gros comme un éléphant
Συγγραφέας Thierry Robberecht
Εικονογράφος Estelle Meens
Μεταφραστής Εύη Γεροκώστα
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Στο «Ένα ψέμα μεγάλο σαν ελέφαντας» ο Λουκάς σπάει το τζάμι του σπιτιού του και κατηγορεί την αδελφή του, Ελεωνόρα, ότι το έκανε εκείνη, με αποτέλεσμα το κορίτσι να τιμωρηθεί από τον μπαμπά. Ο Λουκάς όμως νιώθει ένα ολοένα και μεγαλύτερο βάρος, έναν μεγάλο μπλε ελέφαντα, που δεν τον αφήνει ούτε να φάει ούτε να κοιμηθεί ούτε να παίξει. Πώς μπορεί να ξεφορτωθεί αυτό το πρόβλημα; Θα πει την αλήθεια τελικά ή θα εμμείνει στο ψέμα του; Οι Tierry Roberrecht και Estelle Meens έγραψαν και εικονογράφησαν μια συναρπαστική ιστορία που δείχνει με παραστατικότητα και ρεαλισμό πόσο άσχημο είναι να ζούμε με το ψέμα και ποιες είναι οι συνέπειές του στην ψυχοσυναισθηματική μας κατάσταση. Ο Λουκάς νιώθει τύψεις, ξαγρυπνά, δεν προσέχει στο παιχνίδι και προσπαθεί να βρει τρόπο να απαλλαγεί από τον μπλε ελέφαντα που έχει κάτσει πάνω του. Η εικονογράφηση είναι υπέροχη, με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που δημιουργούν οικείο περιβάλλον στα παιδιά, μιας και το σπίτι του Λουκά και το σχολείο αποτυπώνονται με αντικείμενα και χώρους που γνωρίζουμε καλά (στην αυλή τα παιδιά παίζουν χουλα χουπ και σκοινάκι, στο μάθημα ψιθυρίζουν ή σκαλίζουν τη μύτη τους). Ο ελεφαντούλης, που ξεκινάει από μπλε συννεφάκι και μεγαλώνει σιγά σιγά, είναι για πολλά χαδάκια με το θλιμμένο του μουτράκι και οι οπτικές γωνίες των εικόνων ποικίλλουν. Το ψέμα είναι ένα ασήκωτο βάρος και το συναρπαστικό αυτό παραμύθι δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τις συνέπειές του και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.