241645882_4679638632098893_3721792154774017361_n

Ο Γεώργιος Αναπνιώτης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών (Mimar Sinan Universitesi). Το 1966 αναγκάστηκε να διαφύγει στην Ελλάδα και συνεργάστηκε με αρχιτεκτονικά γραφεία ενώ στη συνέχεια μελέτησε και επέβλεψε κτήρια γραφείων και πολυκατοικίες. Παράλληλα με την επαγγελματική του καριέρα, επί είκοσι χρόνια ερευνούσε την αστεοδομία, την αρχιτεκτονική και την τεχνολογία της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης κι όταν ολοκληρώθηκε η εργασία του, εκδόθηκε σε αυτό το πολυτελές, μεγάλου σχήματος, λεύκωμα.

Βιβλίο Αναζητώντας τη Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη
Συγγραφέας Γεώργιος Αναπνιώτης
Κατηγορία
 Non fiction
Εκδότης Τσουκάτου
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Στο έργο αυτό, που αποτελεί έναν τιτάνιο μόχθο για τις εκδόσεις Τσουκάτου και ταυτόχρονα για ένα από τα πιο καλαίσθητα βιβλία τους, αποτυπώνονται χάρτες, τοπογραφικά και αναπαραστάσεις που βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει και να γνωρίσει την ομορφιά και το μεγαλείο της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης. Τα κείμενα και το εκτεταμένο οπτικό υλικό αποκαλύπτουν τις διαδοχικές φάσεις αστεοδομικής επέκτασης, τις αλλαγές σε πληθυσμό και πολιτιστικές εκφάνσεις αλλά και κομμάτια της πνευματικής, πολεμικής και κοινωνικής ζωής των κατοίκων εκείνης της εποχής. Η εργασία του Γεωργίου Αναπνιώτη συμβάλλει στη χωροταξική και τοπογραφική αποσαφήνιση των εγκαταστάσεων του ιστορικού και θρησκευτικού κέντρου της πόλης, με τον Ιππόδρομο, το Ιερό και Μέγα Παλάτι, τις εκκλησίες, τα περίφημα Τείχη, τη Μεγάλη Αλυσίδα του Κεράτιου κόλπου και πολλά άλλα.

Όλες αυτές οι σημαντικές και πολύτιμες πληροφορίες παρέχονται με το απαραίτητο ιστορικό υπόβαθρο, στο οποίο διαχωρίζεται το βιβλίο: αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή, ίδρυση της Νέας Ρώμης και επεξηγήσεις εννοιών όπως Βυζάντιο, Ρωμανία κ. ά., καταγραφή των διοικητικών περιοχών και των συνοικιών ανά περιόδους, ζητήματα αρχιτεκτονικής και αρχαιολογίας, καταγραφή και εντοπισμός με τεκμηριωμένες αναφορές σε κοινωνική πρόνοια και θεσμούς υγείας, σε επαγγέλματα, συντεχνίες και εμπόριο, σε υδροδότηση, δημόσια έργα και πολλά άλλα, που όλα τους συναποτελούν έναν πλούτο πληροφοριών και ένα σημαντικό έρεισμα για τη μελέτη της εποχής και του τόπου. Φυσικά τις εντυπώσεις κερδίζει η εικονογραφική δουλειά του αρχιτέκτονα και συγγραφέα, που βασίζεται στη βιωματική γνώση (μιας κι ο Γεώργιος Αναπλιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε σε αυτές τις περιοχές) των τοπογραφικών, γεωμορφολογικών, υδρογραφικών και κλιματολογικών συνθηκών της Κωνσταντινούπολης, καθώς και στη μελέτη των αρχαιολογικών καταλοίπων και των ιστορικών δεδομένων.

Το βιβλίο δε διαβάζεται απνευστί, μπορεί όμως να αποτελέσει μια καθημερινή στάση πληροφοριών και νοερών ταξιδιών σε μια μακρινή και ταυτόχρονα πολύ σημαντική για τον μεταγενέστερο κόσμο εποχή. Ο αναγνώστης μπορεί είτε να ξεφυλλίσει και να θαυμάσει τις μοναδικές σχεδιαστικές δημιουργίες (κατόψεις, όψεις και τομές, χάρτες, σχεδιαγράμματα, αναπαραστάσεις, άλλες από ψηλά και άλλες προοπτικά) είτε να διαβάσει όποιο κεφάλαιο ελκύει περισσότερο το ενδιαφέρον του είτε να ξεκινήσει με υπομονή και επιμονή το μαγικό ταξίδι της γνώσης από το πρώτο κεφάλαιο και να ταξιδέψει βήμα προς βήμα στα σοκάκια και τις πλατείες της Κωνσταντινούπολης, να μπει στις εκκλησίες, τα παλάτια και τον ιππόδρομο, να ατενίσει την ορμή του Κεράτιου και του Βοσπόρου με τα μάτια του συγγραφέα και αρχιτέκτονα, να φτάσει ως την άλωση του 1453. Όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, υπάρχουν δεύτερες και τρίτες αναγνώσεις μέσα στα κείμενα και ποικίλες οπτικές γωνίες ανάγνωσης που βοηθάνε στην καλύτερη κατανόηση και γνωριμία με το θέμα του βιβλίου. Οι απλουστευμένες τεχνικές ορολογίες και περιγραφές έχουν ως στόχο το ευρύ αναγνωστικό κοινό (γιατί όχι και τα παιδιά!) και όχι μόνο τους επιστήμονες και τους ακαδημαϊκούς. Το λεύκωμα κυκλοφορεί σε χάρτινο κουτί-κασετίνα και συνοδεύεται από αναδιπλούμενα, μεγάλου μεγέθους χάρτη της Κωνσταντινούπολης και πανόραμα από ψηλά. Χιλιάδες ψήγματα πληροφοριών, πάμπολλα σχέδια και διαγράμματα, σωστή και ξεκούραστη στοιχειοθεσία, μεγάλο μέγεθος είναι μερικά μόνο από τα θετικά χαρακτηριστικά μιας έκδοσης που αξίζει να κοσμήσει όχι μόνο κάθε ράφι μα και κάθε νου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.