367674433_1138008367164452_6353289548900545343_n

Η Κωνσταντίνα Τασσοπούλου έγραψε δύο πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες για παιδιά από 6 ετών και πάνω που διαδραματίζονται στο Βασίλειο των Πουλιών και δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο πώς να βελτιώσουν οι μικροί αναγνώστες τη συμπεριφορά τους σε περιπτώσεις όπως αυτές που απασχολούν τα πουλιά. Πάμε να τα δούμε ένα προς ένα!

Βιβλίο Ένα φτερό
Συγγραφέας Κωνσταντίνα Τασσοπούλου
Εικονογράφος Νικολέττα Φιλιππίδη
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Υδροπλάνο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο κύριος Παγώνης ζει στο Βασίλειο των Πουλιών, περήφανος, καμαρωτός, πλουμιστός, κι όταν θέλει να εντυπωσιάσει ανοίγει τα φτερά του σε μια μεγάλη βεντάλια. Κατά καιρούς οι φίλοι του του ζητούν ένα μονάχα φτερό για να τους βοηθήσει σε μια σημαντική στιγμή της ζωής τους αλλά ο κύριος Παγώνης πάντα αρνιέται. Έτσι όπως ήταν ανοιγμένα τα φτερά του όμως ο κύριος Παγώνης δεν έβλεπε τι γινόταν γύρω του κι έτσι κάποια στιγμή παθαίνει άσχημη ζημιά, τα πουλιά όμως θα τον βοηθήσουν τώρα που έχει αυτός την ανάγκη τους; Η Κωνστνατίνα Τασσοπούλου έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον παραμύθι για τη δοτικότητα και την αλληλεγγύη. Μέσα από μια έξυπνη ιστορία με ήρωες μικρά και μεγάλα πουλιά μαθαίνουμε πως όποιος κομπάζει αγνοεί ό,τι συμβαίνει γύρω του και πέφτει θύμα μεγάλης συμφοράς, πως δεν είναι ωραίο να έχεις πολλά και να μη δίνεις, πως «Άμα δεν ξέρεις να δίνεις είσαι φτωχός κι ας έχεις να δώσεις. Άμα ξέρεις να δίνεις είσαι πλούσιος κι ας μην σου περισσεύουν» κ. ά. Από την άλλη, γιατί ενώ ο κύριος Παγώνης που του περίσσευαν φτερά δεν προσέφερε ποτέ ούτε ένα τον πλησίαζαν όλο και περισσότεροι για να του ζητήσουν ακριβώς αυτό; Υπέροχη και συναρπαστική ιστορία, γεμάτη ανατροπές και ηθικά διδάγματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν τις αρχές της υποστήριξης και της βοήθειας κάπου που μας έχει ανάγκη ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουμε οικεία και αγαπημένα πουλιά, όπως ο Κόρακας, το Ξεφτέρι, ο Κόκορας, το Περιστέρι, η Καρακάξα, η Χήνα, η Πάπια κ. ά, για τα οποία παρατίθενται εύληπτες εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες στο τέλους του βιβλίου. Η εικονογράφηση της Νικολέττας Φιλιππίδη είναι πολύχρωμη, με μεγάλες επιφάνειες, παραστατικότητα, ωραίες οπτικές γωνίες και για πρώτη φορά συναντώ ένα βιβλίο που παραθέτει τις εικόνες τόσο οριζόντια όσο και κάθετα στις σελίδες, κάνοντας την ανάγνωση ένα ατέλειωτο παιχνίδι!

Βιβλίο Δύο φτερά
Συγγραφέας Κωνσταντίνα Τασσοπούλου
Εικονογράφος Νικολέττα Φιλιππίδη
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Υδροπλάνο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Στο Βασίλειο των Πουλιών την πιο κρύα μέρα του χειμώνα συμβαίνει το πιο θερμό επεισόδιο που έγινε ποτέ σε αυτό το μαγικό μέρος! Δύο πιγκουίνοι έρχονται να ζήσουν στο Βασίλειο κι αμέσως τα πουλιά, που τους θεωρούν ξένους, τους βομβαρδίζουν με ερωτήσεις για την ταυτότητά τους και τον λόγο της άφιξής τους. Μέσα από μια πανέξυπνη αφήγηση, γεμάτη παραλληλισμούς, μαθαίνουμε για τον αγώνα των δύο πιγκουίνων να πείσουν τα πουλιά πως κι αυτοί ανήκουν στο ίδιο είδος, αν και διαφορετικοί στη συμπεριφορά και στην εμφάνιση. Η κοινωνία δεν το δέχεται αυτό ώσπου διαπιστώνουν πως σε κάτι θα τους είναι χρήσιμοι. Η συγγραφέας δείχνει τις δυσκολίες προσαρμογής σε μια νέα πατρίδα, τον σκληρό αγώνα που δίνει ο κάθε μετανάστης για να ενσωματωθεί σε μια δύσκολη να τον καλωσορίσει κοινωνία κι αποκτάει έτσι «δυο φτερά», δύο χώματα γης για να πατήσει, αυτήν που άφησε πίσω του κι αυτήν στην οποία ξεκινάει τώρα. Ομολογώ πως συγκινήθηκα γιατί η ιστορία καταγράφει ακριβοδίκαια τα όσα βιώνουν όσοι έρχονται για ένα καλύτερο αύριο και ίσως διαφέρουν σε κάτι από μας είτε εμφανισιακά είτε συμπεριφορικά είτε οτιδήποτε, επομένως, αντί να τους διώχνουμε και να τους απομονώνουμε, είναι καλύτερο να τους κάνουμε μέρος της ζωής μας αφού παραμένουν άνθρωποι (συγνώμη, πουλιά) σαν εμάς. Η εικονογράφηση της Νικολέττας Φιλιππίδη είναι πολύχρωμη, με μεγάλες επιφάνειες, παραστατικότητα, ωραίες οπτικές γωνίες και για πρώτη φορά συναντώ ένα βιβλίο που παραθέτει τις εικόνες τόσο οριζόντια όσο και κάθετα στις σελίδες, κάνοντας την ανάγνωση ένα ατέλειωτο παιχνίδι!

Leave a Reply

Your email address will not be published.