659b74cd-3f24-4e20-adae-1a2afee6b514

Μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη δύο διαφορετικά από το συνηθισμένο βιβλία για παιδιά από 4 ετών και πάνω. Στο ένα παρακολουθούμε μια συγκινητική και τρυφερή ιστορία με πολλά ερωτήματα και στο δεύτερο ζούμε τις περιπέτειες ενός στριφνού γάτου του οποίου τη ζωή την αλλάζει… ένα γράμμα! Πάμε να τα δούμε αναλυτικά!

Βιβλίο Ένα γράμμα
Τίτλος πρωτοτύπου Una carta
Συγγραφέας Irene Verdú
Μετάφραση Εύη Γεροκώστα, Βαρβάρα Καρζή
Εικονογράφος
Verónica Aranda
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ένας ταχυδρόμος λόγω μιας καταιγίδας χάνει ένα γράμμα που το βρίσκει ο άνεμος. Με σβησμένα τα στοιχεία του παραλήπτη, ο άνεμος το αφήνει να βρει μόνο του τη μοίρα του κι έτσι προσγειώνεται στο σπίτι ενός καθαρού και νοικοκυρεμένου γάτου που δεν είχε φίλους: «Καλύτερα μόνος παρά με κακή παρέα»! Να όμως που το γράμμα τον παρακινεί να ψάξει τον παραλήπτη κι έτσι αρχίζει μια σειρά από καλές πράξεις που ξαφνιάζουν τον κόσμο αλλά σύντομα θα τον γεμίσουν από χαρά χάρη σε μια απρόσμενη έκπληξη.

Είναι μια υπέροχη, τρυφερή και συγκινητική ιστορία που με απλά λόγια δείχνει στα παιδιά τα πλεονεκτήματα της καλοσύνης και της βοήθειας. Η χήνα, η κλώσσα, το τσοπανόσκυλο δέχονται την απρόσμενη βοήθεια του γάτου και ανταποδίδουν με πολλή αγάπη, βοηθώντας τον έτσι να καταλάβει πως η γκρίνια, η ξεροκεφαλιά και το πείσμα δε βοηθούν τη συμπεριφορά μας και την κοινωνικοποίησή μας. Αντίθετα, η αγάπη, η φιλία, η παρέα είναι μεγάλα προτερήματα και τα χρειαζόμαστε όλοι.

Η εικονογράφηση της Veronica Aranda είναι απλή και ταυτόχρονα παραστατική, γεμάτη χρώματα και γλυκές εκφράσεις! Μ’ άρεσε πολύ το γράμμα όπως ήταν σχεδιασμένο, με τα λουλουδάκια του και τις περικοκλάδες του και πώς πέταγε πάνω από την πόλη. Τι ενδιαφέρουσα προοπτική! Έτσι γίνεται και με τις υπόλοιπες εικόνες όπου παρακολουθούμε μέσα από ποικίλες οπτικές γωνίες τα δρώμενα ενώ ταυτόχρονα απρόσμενες λεπτομέρειες ελκύουν το βλέμμα και ωθούν τα παιδιά σε ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού.

Βιβλίο Ο σχοινοβάτης
Τίτλος πρωτοτύπου Il filiambulante
Συγγραφέας Federica Ortolan
Μετάφραση Εύη Γεροκώστα, Βαρβάρα Καρζή
Εικονογράφος Marco Leoni 

Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ιδού, ο καλύτερος ακροβάτης τεντωμένου σχοινιού στον κόσμο. Πώς μπορεί να ισορροπεί πάνω σε μια τρίχα με τόση αυτοπεποίθηση; Κανείς δεν ξέρει πότε φτάνει, από πού έρχεται και πού πάει. Δεν έμεινε ποτέ πάνω από μια μέρα στον ίδιο τόπο. Πώς δουλεύει, πώς στήνει την παράστασή του, ποιο είναι το μυστικό του και τα καταφέρνει πάντα να φτάνει από τη μια μεριά της τρίχας στην άλλη, πώς τον επηρεάζουν τα πουλιά και τα κλαδιά της σημύδας; Τι θα κάνει όταν διαπιστώσει πως η καριέρα του πλησιάζει στο τέλος; Αυτά και άλλα ερωτήματα απαντώνται σ’ ένα διαφορετικό βιβλίο για παιδιά από 6 ετών και πάνω.

Η Federica Ortolan καταγράφει με προσεγμένες προτάσεις και σωστά μελετημένες εξελίξεις την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα ενός μυστηριώδους σχοινοβάτη που βλέπει την καριέρα του να τελειώνει από μέρα σε μέρα. Όλοι αγωνιούν για το μέλλον του, αναρωτιούνται τι θα κάνει στην τελευταία του παράσταση, πώς θα αποσυρθεί από τα φώτα. Η συγγραφέας στήνει ένα άκρως ρεαλιστικό σκηνικό με τέτοια λεπτομέρεια και προσοχή που το τέλος δεν έχει κάποια σημασία. Δείχνει τον ήρωά της να το παίρνει απόφαση και απλώς να δημιουργεί έναν αφηγηματικό κύκλο επιστρέφοντας στις πρώτες προτάσεις που χρησιμοποίησε. Ένα ολοκληρωμένο, συγκινητικό ταξίδι κι ένα απρόσμενο τέλος είναι δύο από τα προτερήματα του βιβλίου.

Η εικονογράφηση του Marco Leoni κινείται σε χρώματα σέπιας και δημιουργεί ένα άκρως ρεαλιστικό περιβάλλον με γραμμές που λες και απορροφούνται και αργοσβήνουν στις σελίδες. Γήινα χρώματα ζωντανεύουν τον σχοινοβάτη, απρόσμενες λεπτομέρειες τραβούν το βλέμμα σε σημεία που δεν περίμενα, ο άφθαστος ρεαλισμός στις φιγούρες και στις φυσιογνωμίες αντιδιαστέλλεται με τον σουρεαλισμό της αφήγησης. Μια διαφορετική ιστορία γεμάτη περιπέτειες και εκπλήξεις που αξίζει να ανακαλύψει κανείς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *