hyper

Μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη δύο συναρπαστικά βιβλία για παιδιά από 4 ετών και πάνω που θα τα βοηθήσουν να κατανοήσουν τη σημασία της ελευθερίας και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους μέσα από τα ενδιαφέροντα που ήδη έχουν ή που θα ανακαλύψουν μεγαλώνοντας. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά!

Βιβλίο Ένα βιβλίο με… υπερθησαυρούς!
Τίτλος πρωτοτύπου El gran libro de los supertesoros 
Συγγραφέας Susanna Isern 
Μετάφραση Εύη Γεροκώστα
Εικονογράφος Rocio Bonilla

Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Άλλο ένα έξυπνο και συναρπαστικό βιβλίο της Susanna Isern που μέσα από μικρές ιστορίες δείχνει στα παιδιά τι είναι θησαυρός για τον καθένα μας, τι πολύτιμο έχουμε στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας, στο δωμάτιό μας, ακόμη και στην ψυχή μας, που να μας δίνει χαρά, να μας γεμίζει ευχάριστα τον χρόνο, να το θεωρούμε σημαντικό για μας. Με πολλά παραδείγματα και ποικίλες περιπτώσεις, οι μικροί αναγνώστες γνωρίζονται με διάφορα παιδιά, αγόρια και κορίτσια όλων των φυλών και των φύλων, τα οποία μας καλωσορίζουν στη ζωή τους και μας εκμυστηρεύονται μικρά μυστικά ή μάλλον… υπερ-θησαυρούς!

Οι φίλοι, τα ταξίδια, η αγάπη, τα ζώα, η οικογένεια, οι αναμνήσεις και πάρα πολλά άλλα ξεδιπλώνονται μέσα από μικρές ολοσέλιδες αυτοτελείς ιστορίες που βοηθάνε τα παιδιά να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και ταυτόχρονα να κατανοήσουν και εκείνα τι γεμίζει περισσότερο τη δική τους ζωή. Βρήκα πολύ διασκεδαστική τη βραδιά της κατασκήνωσης, ιδιαίτερα τρυφερή την αγάπη της Χριστίνας για τα ζώα, εντυπωσιάστηκα με το πόσα βιβλία διαβάζει η Μίκα και μου άρεσαν το πώς εξερευνά ο Νίκος τον κόσμο, πώς μαζεύει ο Αλέξης τα φιλιά και τα χαμόγελα των αγαπημένων του ανθρώπων, πώς αποζητάει ο Ρένος περισσότερο χρόνο με τους φίλους του, τι μαζεύει η Ζωή. Αυτά και χιλιάδες άλλα περιστατικά ξεδιπλώνονται μέσα από τις σελίδες αυτού του συναρπαστικού και έξυπνου βιβλίου, μέσα από τις σελίδες του οποίου ο κάθε μικρός αναγνώστης θα ταυτιστεί με κάποιον από τους ήρωες ή ακόμη και με περισσότερους από έναν! Έτσι θα κατανοήσει πώς μπορεί να εμπλουτίσει την αγαπημένη του συνήθεια και ίσως, επιπλέον, χάρη σε αυτές τις ιστορίες, τα παιδιά αποκτήσουν και νέες συνήθειες ή παρατηρήσουν κάτι πρωτόγνωρο που δεν είχαν προσέξει πριν. Αυτό το βιβλίο δημιουργεί μικρές ολοκληρωμένες προσωπικότητες μέσα από έναν διασκεδαστικό τρόπο μάθησης του γύρω μας κόσμου και της ιδιοσυγκρασίας μας.

Η εικονογράφηση της Rocio Bonilla είναι υπέροχη, ρεαλιστική και ταυτόχρονα σουρεαλιστική, αναμιγνύει άψογα την πραγματικότητα που βιώνουν οι ήρωες του παραμυθιού με τα όνειρα, τα σχέδια και τις προσδοκίες που κάνουν. Αγαπημένες φατσούλες ταξιδεύουν στον κόσμο, διαβάζουν, μαζεύουν, πετάνε, παίζουν, κολυμπάνε με μια ποικιλία εκφράσεων και χαρακτηριστικών γνωρισμάτων. Ένα απολαυστικό σύμπαν γεμάτο απρόσμενες λεπτομέρειες ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια των μικρών αναγνωστών και δημιουργούν μια αξέχαστη αναγνωστική εμπειρία.

Βιβλίο Η Έμμα ζωγραφίζει και…
Τίτλος πρωτοτύπου Emma ne veut pas dépasser 
Συγγραφέας Céline Person
Μετάφραση Εύη Γεροκώστα, Βαρβάρα Καρζή
Εικονογράφος
Francesca Dafne Vignaga
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Έμμα λατρεύει τη ζωγραφική αλλά νιώθει μέσα της κάτι τόσο δα μικρό που την εμποδίζει να την απολαύσει. Δεν καταλαβαίνει τι είναι αλλά η λαχτάρα της για τα χρώματα, τα σχέδια και τα σχήματα δεν την εγκαταλείπει ποτέ. Ζωγραφίζει λοιπόν με τον φόβο μην ξεφύγει από τη γραμμή, ακολουθεί πιστά και φανατικά το πλαίσιο της εικόνας με την οποία καταπιάνεται, μόνο που τελικά ο μεγαλύτερος φόβος της πραγματοποιείται κι έτσι ζει μια απρόσμενη περιπέτεια!

Η συγγραφέας χτίζει έναν συναρπαστικό κόσμο γεμάτο αντιθέσεις και ασυμβατότητες για να δείξει με τον καλύτερο τρόπο πως δεν είναι κακό «να ξεφεύγουμε κάπου κάπου, να αφήνουμε τις επιταγές, τα «πρέπει» και τους κανόνες και να ακολουθούμε την καρδιά μας». Έτσι λοιπόν η Έμμα γνωρίζει τον ουρανό που ξέφυγε από το μπλε, το πουλί που ξέφυγε από τα φτερά του, το φεγγάρι που ξέφυγε από τη νύχτα, το αεροπλανάκι που ξέφυγε από τον χρόνο και τον πιλότο του που ξέφυγε από τον φόβο του. Οι συναρπαστικές περιπέτειες που θα ζήσει με τους νέους της φίλους θα δείξουν στην Έμμα πώς να πάψει να φοβάται και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση ώστε να ζήσει μια καλή ζωή, ακολουθώντας τις δικές της επιθυμίες. Ο φόβος μάς κρατάει πίσω και μας εμποδίζει να ζήσουμε ελεύθερα, να πιστέψουμε στις δυνάμεις και στις αντοχές μας, να απολαύσουμε τις αγαπημένες μας ασχολίες κι αυτό η Έμμα το κατανοεί με τον πιο κατάλληλο τρόπο.

Η εικονογράφηση είναι ονειρική, κινείται σε παλ χρώματα και σπάει το φράγμα μεταξύ ρεαλισμού και φαντασίας. Μπορεί στην αρχή να βλέπουμε την Έμμα να ζωγραφίζει σ’ ένα όμορφο περιβάλλον, με τη μαμά της να την παρακολουθεί, όταν αρχίζει όμως η περιπέτειά της ζούμε σ’ ένα πανέμορφο παραμυθένιο σύμπαν χωρίς προοπτική και ρεαλισμό και μέσα σε αυτό η εικονογράφος βάζει τα καλύτερά της σχέδια! Λουλούδια, σύννεφα, το λαμπερό φεγγάρι, ο μικρός φίλος της Έμμα, το κουνελάκι, τοποθετημένα σε αναπάντεχα σημεία και δοσμένα υποδειγματικά, δημιουργούν ένα υπέροχο φαντασιακό περιβάλλον που συμπληρώνει άψογα το κείμενο.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *