22450182_1693798503997907_1311046106269916136_n

Ο ρέιντζερ του Τέξας, Τεξ Ουίλερ, ζει στην Αριζόνα του 1880 ως σοφός και δίκαιος αρχηγός της φυλής των Ναβάχος με το προσωνύμιο «Αετός της Νύχτας». Παντρεύτηκε τη Λίλιθ, που δολοφονήθηκε, κι απέκτησαν έναν γιο, τον Κιτ. Στο παρόν κόμικ ο τάφος της Λίλιθ έχει βεβηλωθεί από ληστές που θέλουν να απομακρύνουν τον Τεξ από την περιοχή για να κλέψουν τον χρυσό που βρίσκεται στην περιοχή των Ναβάχος. Θα τα καταφέρουν;

Βιβλίο Άντρες σε φυγή
Τίτλος πρωτοτύπου Uomini in fuga
Συγγραφέας Claudio Nizzi 
Μεταφραστής Κωνσταντίνα Φατούρου
Σχέδιο Giovanni Ticci
Κατηγορία Graphic novel
Εκδότης Μικρός Ήρως
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο Τεξ Ουίλερ δημιουργήθηκε στην Ιταλία το 1948 από τους Gian Luigi Bonelli (1908-2001, σενάριο) και Aurelio Galleppini (1917-1994, σκίτσο) και είναι ένας χαρακτήρας δίκαιος, σκληρός, προστάτης των αθώων και τιμωρός της αδικίας. Οι ιστορίες του εξακολουθούν να δημοσιεύονται στην Ιταλία, φέρνοντάς τον έτσι στη θέση του μακροβιότερου χαρακτήρα των ιταλικών κόμικς. Ο Τεξ δρα στο Φαρ Ουέστ, στην αμερικανική Άγρια Δύση, και με αφορμή τη συναναστροφή του με τους Ναβάχος τονίζει τη σημαντικότητα και την πολιτιστική αξία των Ινδιάνων. Οι ιστορίες του απευθύνονται σε ενήλικο αναγνωστικό κοινό, μιας και χαρακτηρίζονται από βία και ωμή γλώσσα. Δίπλα του είναι πάντα ο στενός φίλος Κιτ Κάρσον, ο γιος του, Κιτ ή Μικρό Γεράκι και ο ινδιάνος Τάιγκερ Τζακ.

Υπήρξα φανατικός αναγνώστης του Τεξ και του σύμπαντός του το 1988-1989 που κυκλοφορούσε το περιοδικό «Ροντέο» από τον Περιοδικό Τύπο του αείμνηστου Στέλιου Ανεμοδουρά. Έτσι είχε τιτλοφορηθεί η τρίτη εκδοτική προσπάθεια στον ελληνικό χώρο (προηγήθηκαν η πρώτη, με το όνομα Ροκ το 1968 και Νέο Ροκ περίπου το 1972, και η δεύτερη με το όνομα Tex το 1984) και ήταν η πληρέστερη ως τότε και καλύτερα οργανωμένη παράθεση των ιστοριών του Τεξ Ουίλερ από τους ανωτέρω δημιουργούς. Μου άρεσαν πάρα πολύ οι ιστορίες, οι χαρακτήρες, τα τοπία, όλα δηλαδή τα θετικά χαρακτηριστικά που αγάπησαν χιλιάδες αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Καθώς πέρασαν τα χρόνια κι άρχισε να αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για τα κόμικς της παιδικής μας (και όχι μόνο) ηλικίας, κυκλοφόρησαν κάποια περιοδικά με τον αγαπημένο μου ήρωα που κράτησαν για εύλογο χρονικό διάστημα και φυσικά τα παρακολούθησα στενά. Αν και γνωστός παλαιομοδίτης, αγάπησα αμέσως το φρέσκο και ανανεωμένο σχέδιο και τις ιστορίες που ανέλαβαν οι διάδοχοι των Bonelli και Galleppini και παρουσιάστηκαν στο περιοδικό «Ο Mister No και οι άλλοι» (2015-2017) αλλά και «Ζαγκόρ» (2016-2018) (και τα δύο περιοδικά είχαν κυκλοφορήσει από τη νέα γενιά του Περιοδικού Τύπου, τον Λεωκράτη Ανεμοδουρά), για να μην αναφερθώ στο άλμπουμ Tex (Jemma Press, 2007).

Τώρα όμως ο ακάματος και δραστήριος Λεωκράτης Ανεμοδουράς, που έφερε νέα πνοή σε αυτές τις ιστορίες χάρη στις εκδόσεις «Μικρός Ήρως» των οποίων έχει τεθεί επικεφαλής, κατέληξε στην ιδανική μορφή που θα έπρεπε να έχουν τέτοιου είδους περιπέτειες και τώρα κρατώ στα χέρια μου το 1ο αυτοτελές άλμπουμ με τον αγαπημένο μου ήρωα σε μορφή έκδοσης βιβλιοπωλείου, με μεγαλύτερο από τα τεύχη κόμικς μέγεθος και ιλουστρασιόν χαρτί! «Τεξ» λοιπόν, με την πένα του Giovanni Ticci (θεωρείται από τους καλύτερους συνεχιστές του σύμπαντος του Bonelli) και τη γραφή του Claudio Nizzi και η περιπέτεια αρχίζει! Οι νέοι δημιουργοί, πιστοί στη συνέχεια των ιστοριών του Τεξ Ουίλερ, στήνουν μια συναρπαστική ιστορία, που ξεκινάει με αφορμή τη βεβήλωση του τάφου της Λίλιθ, συζύγου του ρέιντζερ. Η ιστορία εκτυλίσσεται κινηματογραφικά, με τις αναπάντεχες εκπλήξεις που περιμένουν όποιον ξεκινήσει μια μακρά πορεία στους βράχους της Αριζόνα, ενώ ο Τεξ και οι φίλοι του, οργισμένοι για ό,τι συνέβη, είναι διψασμένοι για εκδίκηση και το τέλος αποτελεί υλικό συζήτησης και εξιστόρησης για πολλές γενιές αργότερα, όπως αναφέρεται και στο συγκινητικό φινάλε. Δράση, περιπέτεια, πιστολίδι, δικαίωση, τιμωρία είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά της πλοκής με τα οποία  επέστρεψε ένας αγαπημένος χαρακτήρας στους αναγνώστες που τον αγάπησαν.

ΥΓ. Τα βιβλιογραφικά στοιχεία των περιοδικών εκδόσεων με ήρωα τον Τεξ τα εντόπισα στο πληρέστερο για τον ελληνικό περιοδικό Τύπο κόμικς και όχι μόνο site.

Leave a Reply

Your email address will not be published.