978-618-03-3659-7_3

Η Άλκη Ζέη, η αγαπημένη συγγραφέας πολλών παιδιών, είχε μάτια αεικίνητα σαν τη θάλασσα, που άλλαζαν χρώματα και φωτεινότητα. Τα αντίκριζε κανείς άλλοτε ανοιχτά και άλλοτε ανταριασμένα, εξ ου και η Μαρίζα Ντεκάστρο προτίμησε τον κομψό υπότιτλο «Μάτια σαν γαλάζια θάλασσα» για τη βιογραφία που ετοίμασε. Η προσεγμένη αυτή έκδοση είναι μια διαφορετική ματιά στη ζωή, στα συναισθήματα, στα επιτεύγματα, στη νοοτροπία, στις αντιλήψεις, στις σκέψεις, στην ψυχοσύνθεση της Άλκης Ζέη κι όλα αυτά αναδύονται μέσα από ένα κείμενο τυλιγμένο με γαλάζιες κλωστές, ένα χρώμα που κυριαρχεί με πρωτότυπο τρόπο σχεδόν σε κάθε σελίδα. Φωτογραφίες, λόγια, κείμενα μας ξεναγούν σε μια ζωή γεμάτη συγκινήσεις και τρυφερότητα, σκληρή και ταυτόχρονα γλυκιά.

Βιβλίο Άλκη Ζέη: μάτια σαν γαλάζια θάλασσα 
Συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο
Κατηγορία
 Non fiction
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Αγγελική, η Άλκη της μαμάς της, το Κουτοκούλι των ξαδέλφων της, γεννήθηκε το 1923 στα Πατήσια και πέθανε πλήρης ημερών το 2020. Το κείμενο ρέει σα νεράκι και στην αφήγηση παρεμβάλλονται διάλογοι, μαρτυρίες και απόψεις της ίδιας της Άλκης, αποσπάσματα από τα έργα της, τα οποία εντάσσονται σε σημεία τέτοια που αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τον ψυχισμό της και τις συνθήκες υπό τις οποίες αποτυπώθηκαν οι σκέψεις, οι φόβοι της, η ίδια της η ψυχή στα κείμενά της.  Μέσα από τη συναρπαστική αυτή βιογραφία που έγραψε η Μαρίζα Ντεκάστρο ζωντανεύει μια γυναίκα ελεύθερη, αεικίνητη, δημιουργική, ταλαντούχα, μια αγωνίστρια που εξορίστηκε αλλά δε λύγισε, μια σύζυγος και μητέρα, μια λογοτέχνιδα με ποικίλες απόψεις επί παντός επιστητού μα πάνω απ’ όλα με αγάπη για το παιδί και μ’ ένα ταλέντο που ήξερε να οικειοποιείται πληροφορίες και περιστατικά και να τα αποδίδει με προσοχή και αυθεντικότητα στο κοινό. Το κείμενο είναι τυπωμένο με διαφορετικές γραμματοσειρές για εναλλαγή και έμφαση, ενώ πολλές προτάσεις είναι σχεδιασμένες λίγο πιο παιχνιδιάρικα και παρεμβάλλονται στο κείμενο προσδίδοντάς του χάρη και τσαχπινιά. Τα πάντα συμμετέχουν στην αφήγηση: κεφαλίδες, υποσέλιδα, λέξεις στο περιθώριο, όλα!

Πόσοι χαρακτήρες και πόσες στιγμές περνάνε μπροστά στα μάτια μας! Ο παππούς Γεώργιος Σωτηρίου και η αγάπη του για τα βιβλία, η αδελφή της Άλκης, η Λένα, το νησί της Σάμου, η ανοιχτόμυαλη μητέρα που ανέθρεψε τις κόρες της με τόλμη και πρωτοποριακές ιδέες κρυφά από τον μπαμπά, η θεία Διδώ Σωτηρίου και ο θείος Πλάτων, η Δραματική Σχολή, το πατάρι του Λουμίδη, ο πόλεμος και η Κατοχή, η ΕΠΟΝ και η Αντίσταση, τα Δεκεμβριανά και η «εκτόπισις», ο Γιώργος Σεβαστίκογλου και η Τασκένδη, το «Καπλάνι της βιτρίνας» και οι εκδόσεις Θεμέλιο, οι κατηγορίες ότι ενέταξε την πολιτική σε βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά και οι ανταπαντήσεις της, η αυτοεξορία στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας, οι εκδόσεις Κέδρος, οι Βρυξέλλες, οι συζητήσεις με χιλιάδες παιδιά σε πολλά σχολεία της Ελλάδας, η Ξένια Καλογεροπούλου και η Ζωρζ Σαρρή, οι κουζίνες της, μια ζικ-ζακ ζωή ξεδιπλώνεται με ευφάνταστο, λυρικό, γρήγορο και προσεγμένο τρόπο. Σελίδες ντυμένες με γαλάζιο χρώμα, γεμάτες με την αύρα και την προσωπικότητα της σημαντικής συγγραφέως μικρών και μεγάλων, φωτογραφίες και κείμενα, περιπέτειες και οικογενειακά στιγμιότυπα είναι όλα εδώ για μια πρώτη γνωριμία με την Άλκη της καρδιάς μας. Κατάλογος φωτογραφιών και πηγές, βιβλιογραφία βιογράφου και βιογραφουμένης είναι τα απαραίτητα συμπληρώματα αυτής της ξεχωριστής και φροντισμένης έκδοσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.