panos-tserolas-640×640

Η ζωή της κτηνιάτρου Μελίνας φτάνει σε κρίσιμη καμπή και αποφασίζει να παρατήσει την πρωτεύουσα για να ζήσει στο Αιθερικό, ένα χωριό κοντά στα Γιάννενα, μαζί με τα αγαπημένα της σκυλιά, Πάτσο και Μέλια. Η προσαρμογή θα είναι δύσκολη, όμως το χαμόγελό της, η ειλικρίνειά της και η εμπιστοσύνη που αποπνέει κερδίζει πολλούς από τους χωριανούς. Σύντομα όμως μια μυστηριώδης παρουσία αρχίζει να στοιχειώνει τη ζωή της και να την τρομοκρατεί. Τι πραγματικά συμβαίνει και τι θέλει η μορφή που εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά της μες στο σπίτι της; Γιατί της κρύβει προσωπικά αντικείμενα; Τι  προσπαθεί να της πει;

Βιβλίο Η άγνωστη δίπλα μου
Συγγραφέας Μαρία Κωνσταντούρου
Κατηγορία
Ρομαντικό μυθιστόρημα Κοινωνικό μυθιστόρημα
Εκδότης Λιβάνης
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ένα υπέροχο κοινωνικό μυθιστόρημα, γεμάτο αλήθειες γύρω από τις διαπροσωπικές ανθρώπινες σχέσεις. Η Μελίνα γνωρίζει ανθρώπους που η συγγραφέας φροντίζει να μας συστήσει σε όλες τους τις διαστάσεις: καλοί, κακοί, μοναχικοί, σιωπηλοί, απογοητευμένοι, δυστυχισμένοι, επίμονοι, εμμονικοί….

Απολαύστε χαρακτήρες: η πρώτη φίλη που πιάνει η Μελίνα είναι μια μεσήλικη κυρία που γνωρίζει τους πάντες στο χωριό της, χήρα, την ενδιαφέρει κάποιος αλλά έχει παραιτηθεί από τη ζωή για να διεκδικήσει ξανά την ελπίδα και το όνειρο. Ο κύριος Κώστας έχει την ταβέρνα του χωριού. Είναι έξω καρδιά, μαγκούφης, ντόμπρος και υπέροχος φίλος. Ο Νότης και ο Λεωνίδας είναι δύο πρώην φίλοι, που μίσησαν ο ένας τον άλλον όταν μπήκε ανάμεσά τους η νεκρή πια Θεώνη. Μια γυναίκα που διέλυσε μια φιλία χρόνων άθελά της και τώρα δεν μπορούν να αντέξουν το γεγονός ότι σκοτώθηκε σε τροχαίο πριν μπουν τα πράγματα στη ζωή τους σε μια σωστή και ειλικρινή ευθεία. Ο Μάνος είναι ένας απομακρυσμένος, μοναχικός άντρας, που ζει σε ένα θεόκλειστο σπίτι, χωρίς να μιλάει σε άνθρωπο και χωρίς να έχει χαμογελάσει ποτέ. Η Αναστασία είναι μια γυναίκα που αγαπάει φανατικά τον Νότη και αντιμετωπίζει τη Μελίνα ως δυνάμει εχθρό της, πεπεισμένη ότι ο Νότης θα υποκύψει στα θέλγητρά της.

Αυτά είναι τα κύρια πρόσωπα της ιστορίας μας, με τα μυστικά τους, τα βάρη τους, τις ενοχές τους, τις αγάπες τους, τις τύψεις, το μίσος. Η γραφή της κυρίας Κωνσταντούρου χαρτογραφεί με ωραίο, αν και κάπου κάπου πολύ αναλυτικό, τρόπο τις σκέψεις, τις πράξεις, τα αίτια, τις συνέπειες όλων αυτών των χαρακτήρων. Δε με κούρασε, δε βαρέθηκα στιγμή, απλώς ήταν πολύ αναλυτική η γραφή και ίσως να μη χρειαζόταν τόσο. Και μάλλον το λέω αυτό γιατί άργησε πολύ να αποκαλυφθεί η ταυτότητα και ο ρόλος του πλάσματος με τα λευκά και είμαι αναγνώστης που θέλει γρήγορη δράση, ανατροπές και εξελίξεις!

«Η άγνωστη δίπλα μου» είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, που με αφορμή μια ιστορία απογοήτευσης, αναπτύσσει έναν άξονα πλοκής γύρω από τον οποίο στήνει σημαντικές διαχρονικές και διεισδυτικές παρατηρήσεις γύρω από την ψυχολογία των ανθρώπων που επιλέγει να μας παρουσιάσει αλλά και γύρω από τη σημερινή πραγματικότητα, με την απομόνωση, τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο χωρίς να ζούμε το σήμερα, για την επιτυχία που κυνηγάμε όλοι μας χωρίς να δίνουμε σημασία σε μικρές καθημερινές στιγμές με ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπάνε κλπ. Παρ’ όλο που η δράση εκτυλίσσεται σε ένα μικρό χωριό, όπου δεν έχεις πολλές αφορμές για σκηνικά και εναλλακτικά τοπία, πουθενά δε βρήκα κοιλιά ή περιττές παραγράφους. Η ματιά της συγγραφέως μπαίνει βαθιά στη μικρή κοινωνία που καλείται να περιγράψει, τονίζει τις αρετές της αγάπης και της δοτικότητας και μου χάρισε ένα συγκινητικό φινάλε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.