978-618-03-3205-6_4

Τα αδέλφια Του και Ντι κάθε Σάββατο παρακολουθούν μαθήματα στη σοφίτα του σπιτιού τους για να γίνουν μαχητές. Τα παιδιά είναι οι διάσημοι Μαχητές του Ντάο, που υπερασπίζονται την ισορροπία στον πλανήτη με τη βοήθεια του Κινέζου παππού τους και ταξιδιώτη του χρόνου Σίφου. Στην πρώτη τους περιπέτεια πρέπει να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή. Πώς βρέθηκε όμως εξαρχής ο Κινέζος παππούς στην Ελλάδα και πότε; Είναι κάποια μετενσάρκωση ή κάτι άλλο, πιο μυστηριώδες ;Τι είναι η κλιματική αλλαγή και πόσο καταστροφική είναι μακροπρόθεσμα για τον άνθρωπο; Τι είναι η ενέργεια και πώς βοηθάει την καθημερινότητά μας; Πώς προκαλείται το φαινόμενο του θερμοκηπίου; Τι είναι το κλίμα και πόσο επιβαρύνεται με τα «βρόμικα» αέρια που εκλύουμε; Γιατί έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα; Πώς μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε να ξαναβρεί ο κόσμος την ισορροπία που έχασε; Τι είναι το ηλιακό τσάι; Τι εναλλακτικές μορφές ενέργειας υπάρχουν και πώς βελτιώνουν τη ζωή μας;

Βιβλίο Υπόθεση Ηλιακό Τσάι 
Συγγραφέας Ελένη Ανδρεάδη
Εικονογράφος Γιάννης Σκουλούδης
Κατηγορία
Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Ελένη Ανδρεάδη έγραψε μια πρωτότυπη και διασκεδαστική ιστορία που γεννά ενδιαφέρουσες ιδέες στα παιδιά, όπως το γιν και το γιανγκ και την ισορροπία που αυτά εκπροσωπούν, μια ισορροπία που πρέπει να υπάρχει γύρω μας και μέσα μας, μόνο που τελευταία έχει χάσει ο κόσμος τη δική του, δεν υπάρχει πια αρμονία μεταξύ ανθρώπων και φύσης. Έτσι ο Σίφου βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους και να γίνουν οι Μαχητές του Ντάο, στις υπηρεσίες της Αυτοκράτειρας Γης. Δεν παύουν να είναι παιδιά, αναγνωρίζουν όμως και το βάρος της ευθύνης που τους αναθέτει ο παππούς και προσπαθούν να κάνουν πάντα το καλύτερο. Τούντι θα πει μαθητευόμενοι κι έτσι βαφτίζει τα εγγόνια του ο Σίφου.

Μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Του η συγγραφέας δείχνει με εύληπτο και έξυπνο τρόπο τα προβλήματα του πλανήτη που πηγάζουν από τον άσχημο και σπάταλο τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί ο άνθρωπος την ενέργεια! Τι ωραία παραδείγματα και πόσο όμορφα βγαίνει το αίσθημα ευθύνης! Το κείμενο με βοήθησε να καταλάβω πολλά πράγματα και μου έδειξε πώς συνδέονται μεταξύ τους παράγοντες που εγώ θεωρούσα άσχετους με το περιβαλλοντικό πρόβλημα που γιγαντώνεται, όπως η υπερβολική κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Ναι, όλα τελικά είναι μέρος μιας αλυσιδωτής αντίδρασης, αφού για παράδειγμα τα ζώα που παράγουν τα προϊόντα της διατροφής μας πρέπει να αυξηθούν και ως συνέπεια αυτού δημιουργούνται ακόμη μεγαλύτερα βοσκοτόπια, καταστρέφοντας πολλά δάση που κόβονται για περισσότερο ελεύθερο χώρο. Τα παιδιά ακολουθούν τις συμβουλές του παππού τους και παραθέτουν μια σειρά από μικρά μυστικά που θα βελτιώσουν τη ζωή όλων μας και είναι τόσο εύκολο να τα εφαρμόσουν ακόμη και οι μικροί αναγνώστες στη δική τους καθημερινότητα! Ακόμη και σε μια δεύτερη ανάγνωση, κάτι που σε λίγα παιδικά βιβλία έχω εντοπίσει, μπορεί κανείς να πει πως το κείμενο τονίζει τα προτερήματα της χαράς από τις στιγμές που μοιραζόμαστε με αγαπημένους ανθρώπους και στηλιτεύει την υπερκατανάλωση.

Η εικονογράφηση του Γιάννη Σκουλούδη είναι πολύχρωμη, συναρπαστική και άκρως ρεαλιστική. Τα παιδιά και ο παππούς αποτυπώνονται με ποικίλες εκφράσεις και οπτικές γωνίες, οι εικόνες είναι γλυκές και χαριτωμένες αλλά «σκληραίνουν» όταν χρειάζεται να δείξουν εικόνες της περιβαλλοντικής καταστροφής (δε θα ξεχάσω τη θλιμμένη πολική αρκούδα), ο ήλιος είχε τόσο όμορφα χρώματα που σχεδόν ένιωσα τη θαλπωρή του, τα κινέζικα ιδεογράμματα που μεταστρέφονται κατά καιρούς σε ελληνική γραφή ήταν μια ενδιαφέρουσα ιδέα, η οποία, γιατί όχι, ίσως προσελκύσει τα παιδιά στην ιδεογράμματα γραφή της κινεζικής γλώσσας. Γενικότερα έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, εφάμιλλη με το συναρπαστικό κείμενο.

«Προσπαθούμε να ζούμε όπως θα θέλαμε να ζουν όλοι για να έχει ο κόσμος μας ισορροπία», αυτό πρεσβεύουν οι Μαχητές του Ντάο, δύο παιδιά που στην πρώτη τους περιπέτεια μαθαίνουν για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, με προεξάρχουσα την ηλιακή και τα αμέτρητα πλεονεκτήματα της χρήσης της. Γνώσεις και εκπλήξεις ξεπηδούν από κάθε σελίδα και η ιστορία κρύβει πολλά μυστικά που καλούνται τα παιδιά να ανακαλύψουν για ένα καλύτερο μέλλον. Στο βιβλίο υπάρχει QR Code για να ακούσουν μικροί και μεγάλοι το τραγούδι «Η Δύναμη, Εσύ» σε στίχους, μελωδία και φωνή Αθηνάς Ανδρεάδη, καθώς και πολλές σελίδες με μυστικά, σωματικές και πνευματικές ασκήσεις, συμβουλές και πολλές εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.