978-618-03-3976-5_3

Σ’ ένα μικρό νησί, ένας ζωγράφος αποτυπώνει καθημερινά στον καμβά του βουνά και βροχές, ζώα κι ανθρώπους, όλα με απλότητα κι ομορφιά. Όλοι τον αγαπούσαν, τον επισκέπτονταν, του έλεγαν τα προβλήματα και τα παράπονά τους. «Τι κάνεις εσύ και είσαι τόσο χαρούμενος;» αναρωτιούνταν. Ο ζωγράφος τους αποκαλύπτει πως ξεπλένει τα πινέλα του σ’ ένα πηγάδι μες στο σπίτι του, που το βάφτισε «Το πηγάδι με τα χθες», κι όσο τα καθαρίζει λέει τα προβλήματά του και ξαλαφρώνει. Οι κάτοικοι αποφασίζουν να ακολουθήσουν την τακτική του, θα αποφέρει όμως αποτελέσματα; Θα τους βοηθήσει; Γιατί δε δέχονται όμως να πάρουν τους πίνακές του στους οποίους αποτυπώνεται η μορφή τους; Γιατί ξαφνικά αρχίζουν να χάνονται οι λέξεις από το στόμα τους και καταλήγουν να μιλάνε με νοήματα, χάνοντας σε μεγάλο βαθμό την αξία της επικοινωνίας και των εκπεφρασμένων συναισθημάτων;

Βιβλίο Το πηγάδι με τα χθες
Συγγραφέας Μάριος Μάζαρης
Εικονογράφος Σάντρα Ελευθερίου

Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο Μάριος Μάζαρης γράφει μια υπέροχη, απολαυστική και πολυεπίπεδη ιστορία για παιδιά από 6 ετών και πάνω, γεμάτη σημαντικές αλήθειες και πάρα πολλά μηνύματα! Η ιστορία ζωντανεύει με εξαίρετο τρόπο όσα βιώνουμε όλοι μας καθημερινά και δίνει σε μικρούς και μεγάλους να κατανοήσουν πως τα παράπονα και τις πίκρες πρέπει να τα μοιραζόμαστε ενώ ταυτόχρονα πρέπει να δεχόμαστε και το δικό μας φταίξιμο, γιατί το να μην μπορούμε να εκφραστούμε, να χάνουμε τα λόγια μας, αποδυναμώνει την καθημερινότητά μας, ρίχνει την ψυχολογία μας και μας μετατρέπει σε σκεφτικούς, μελαγχολικούς ανθρώπους. Ο ζωγράφος είναι μια εκπληκτική προσωπικότητα που χωρίς να κάνει μάγια δείχνει στον κόσμο πώς να βελτιώσει μια ζωή φορτωμένη τύψεις και παράπονα. Οι αγαπημένοι μας άνθρωποι, χωρίς τους οποίους δεν μπορούμε να ζήσουμε, είναι ό,τι πιο πολύτιμο και σημαντικό για μας και το να μοιραζόμαστε μαζί τους όσα μας βαραίνουν και μας στενοχωρούν είναι απαραίτητο για να ξαλαφρώνουμε αλλά και για να γινόμαστε καλύτεροι, να ανακαλύπτουμε και να παραδεχόμαστε τα λάθη μας και να βελτιωνόμαστε μέσα από αυτά. Οι γείτονες και οι φίλοι του ζωγράφου ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και τη σκληρή πραγματικότητα μέσα από μια σειρά περιστατικών που εξάπτουν τη φαντασία μικρών και μεγάλων!

Η εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου αποτυπώνει τη μορφή του ζωγράφου με τόση γλυκύτητα και τέτοιο φως που ακόμη κι εγώ ήθελα να τον επισκεφθώ, να του εξομολογηθώ, να του πω τα προβλήματά μου. Ένα βιβλίο με συναισθήματα χρειάζεται και τον κατάλληλο εικονογράφο κι ευτυχώς επιλέχτηκε η Σάντρα, η οποία αποτυπώνει χιλιάδες εκφράσεις χαράς και λύπης, στενοχώριας και σκεπτικισμού χωρίς να κουράζει, χωρίς να επαναλαμβάνεται και χωρίς να σκοτεινιάζει τις σελίδες. Το φόντο είναι εξίσου καλοδουλεμένο, με μικρές λεπτομέρειες στις εικόνες και οι πίνακες που όπως αποδείχτηκε είναι απαραίτητο να τους κρατήσει ο κόσμος γιατί κι αυτοί είναι κομμάτι του εαυτού και του χαρακτήρα τους, είναι γνωρίσματα που απογειώνουν και συμπληρώνουν ιδανικά το κείμενο.

Η σειρά «Μικρές καληνύχτες» των εκδόσεων Μεταίχμιο αποτελείται από μικρές ιστορίες που διαβάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, ταξιδεύουν όμως σε μεγάλες περιπέτειες και ξυπνούν έντονα συναισθήματα στους μικρούς αναγνώστες. Χάρη στην τεχνολογία QR Code Reader μπορεί ο γονιός να κατεβάσει ηχογραφημένο το κείμενο στο κινητό του και να βάλει το παιδί να το ακούσει λίγο πριν σβήσει το φως και ονειρευτεί τον δικό του φανταστικό κόσμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *