162b188f2e2d7fdd897f4ba8dbb17c3d

Ένα περίεργο αντικείμενο που πέφτει ουρανοκατέβατο στην κυψέλη αναστατώνει τη ζωή του μελισσιού και με αφορμή αυτό το γεγονός οι μέλισσες αρχίζουν να συσπειρώνονται σε μικρές ομάδες με δικές της απόψεις η καθεμία για το ποιον του ιδιόμορφου αυτού «εχθρού». Τι θα κυριαρχήσει τελικά, ο φόβος ή η ελπίδα; Ποια είναι η καλύτερη λύση για μια κοινωνία όταν αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, να διασπάται ή να ομονοεί; Πόσο μας βοηθάει η αυτοψία και η λογική σκέψη; Πόσο σημαντικό είναι να ακούμε τη γνώμη των άλλων, ακόμη κι αν διαφωνούν μαζί μας;

Βιβλίο Το Κάτι τι;
Συγγραφέας-Εικονογράφος Μαρίνα Γιώτη
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Διόπτρα
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Μαρίνα Γιώτη κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα με τα νέα της βιβλία «Μελισσάκια στα θρανία»: διδάσκει στα παιδιά πολιτική αγωγή και δείχνει πόσο απλά, εύκολα και κατανοητά μπορούν αυτά να μάθουν τις βασικές αρχές μιας οργανωμένης κοινωνίας, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα θετικά γνωρίσματα της ομαδικότητας. Φυσικά το καλύτερο παράδειγμα είναι το μελίσσι, που αποτελεί υπόδειγμα τάξης και ιεραρχίας. Έτσι, γεννήθηκαν ο Μίλτος και η Μελίνα, που μέσα από αυτήν τη συναρπαστική περιπέτεια δείχνουν σωστά και εύληπτα τα αποτελέσματα του διχασμού και τη δύναμη της επαγωγικής σκέψης.

Βρήκα πανέξυπνη και ευρηματική την ιδέα της διχόνοιας και των συνεπειών της. Με τη φαντασία της η συγγραφέας και εικονογράφος χώρισε τα μελισσάκια της σε Κάτι-ΤΙ, Κάτι-ΜΗ και Κάτι-ΖΕΙ, με αποτέλεσμα ο Μίλτος και η Μελίνα να απελπιστούν: «Γιατί τσακώνεστε, αφού κανείς μας δεν έχει απαντήσεις, πώς ξέρετε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο»; Οι μέλισσες που γνωρίσαμε στο πρώτο βιβλίο της σειράς, η Παραμάνα, ο Φρουρός, ο Κηφήνας, η Βασίλισσα παίζουν κι εδώ σημαντικό ρόλο και χάρη στους διαφορετικούς τους χαρακτήρες στήνεται άλλη μια ενδιαφέρουσα ιστορία, γεμάτη νοήματα και εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες.

Σε αυτήν τη νέα ανατρεπτική περιπέτεια αναφέρονται πολλά γνωρίσματα της κοινωνίας στην οποία καλούνται να ενταχθούν οι μικροί αναγνώστες κι έτσι το ταλέντο, η αγάπη και οι ικανότητες της Μαρίνας Γιώτη είναι τα καλύτερα εχέγγυα για μια σωστή επιμόρφωση. Τονίζονται το καλό της ομαδικότητας και τα προτερήματα της επαγωγικής, λογικής σκέψης ενώ ταυτόχρονα στηλιτεύονται ο εγωισμός και η έλλειψη σεβασμού στη γνώμη του άλλου. Η ομάδα, όπως και η κοινωνία, για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται τα μέλη της να κρίνουν, να σκέφτονται, να δοκιμάζουν και να δέχονται τη διαφορετικότητα, τονίζει μεταξύ άλλων η συγγραφέας. «Όσοι τα καταφέρνουν, τα καταφέρνουν όχι γιατί δεν κάνουν λάθη αλλά γιατί δεν τα παρατάνε ποτέ!», υποστηρίζει η Μελίνα και αργότερα τονίζει: «Να μη φοβόμαστε κάτι που δεν ξέρουμε» ενώ η Ράνια η Παραμάνα αποφαίνεται: «Κάθε μεγάλη αλλαγή είναι τρομακτική αλλά μόνο έτσι θα προχωρήσουμε».

Η ιστορία συνοδεύεται από πολλές εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για τις μέλισσες και το μελίσσι, ένα περιβάλλον για το οποίο τελικά ξέρουμε ελάχιστα! Βρήκα αξιοθαύμαστο τον τρόπο με τον οποίο συσπειρώνονται γύρω από τη βασίλισσα οι εργάτριες και τη ζεσταίνουν αλλάζοντας βάρδιες μεταξύ τους για να μην κρυώνει καμία! Αυτή και χιλιάδες άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες εμπλουτίζουν το κείμενο κι έτσι «Το Κάτι τι;» είναι ένα υπέροχο παραμύθι που μαθαίνει στα παιδιά τα μειονεκτήματα της διχόνοιας και της άνευ επιχειρημάτων επιμονής σε υποκειμενικές απόψεις με διασκεδαστικό και έξυπνο τρόπο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.