271573783_710937003404156_322732314423763951_n

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες ιστορίες μας προτείνει αυτήν τη φορά η Ελληνοεκδοτική. Η μία είναι διασκεδαστική και αστεία, γεμάτη σκανταλιές και καλικάντζαρους, η άλλη καταγράφει με ρεαλισμό και ηθικό δίδαγμα τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής σ’ ένα χωριό της Αφρικής, που στερείται βασικών αγαθών, ανάμεσά τους το νερό.

Βιβλίο Σκανταλιές στο Πι και Φι
Συγγραφέα Ελένη Μπετεινάκη
Εικονογράφος Ναταλία Καπατσούλια
Κατηγορία
 Παραμύθι
Εκδότης Ελληνοεκδοτική
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Δύο καλικάντζαροι, ο Πι και ο Φι, πριονίζουνε το δέντρο της γης, ανυπομονώντας να φτάσουν πρώτοι πάνω στη γη και να κάνουν σκανταλιές. Όντως έτσι γίνεται και φτάνουν σε ένα όμορφο χωριό, το οποίο αναστατώνουν με τις αταξίες τους, σύντομα όμως θα πάρουν ένα αναπάντεχο μάθημα. Η Ελένη Μπετεινάκη γράφει ένα διασκεδαστικό ανατρεπτικό παραμύθι, βασισμένο στον θρύλο του Δωδεκαήμερου και γεμίζει την ιστορία της με ξεκαρδιστικές περιπέτειες. Το μπακάλικο, το ραφτάδικο, ο μύλος, το ζαχαροπλαστείο του χωριού δε γλυτώνουν από τις ζαβολιές των Πι και Φι. Να όμως που τα πάντα θα αλλάξουν και τα καλικαντζαράκια θα μετανιώσουν που ανέβηκαν στη γη. Η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια είναι πολύ όμορφη και παραστατική, γεμάτη χρώματα και λεπτομέρειες που θα συναρπάσουν τα παιδιά. Ο Πι και ο Φι είναι πολύ χαριτωμένα πλάσματα, τα μαγαζιά του χωριού έχουν καλοσχεδιασμένες λεπτομέρειες κι όλα βοηθάνε με τον καλύτερο τρόπο τη φαντασία των παιδιών.

 

Βιβλίο Νερό! Νερόοοο…
Συγγραφέας Κυριακή Φράγκου
Εικονογράφος Ζωή Χωριατέλλη
Κατηγορία
 Παραμύθι
Εκδότης Ελληνοεκδοτική
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Σε αυτό το δυνατό, συγκλονιστικό παραμύθι η Κυριακή Φράγκου τονίζει τα προβλήματα που δημιουργούνται στο οικοσύστημα και στο γύρω μας περιβάλλον από τις μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές που ελαττώνουν το οξυγόνο του πλανήτη, καθώς και στην εξάντληση των υδάτινων πόρων από τα χημικά απόβλητα που καταλήγουν στις θάλασσες. Η ματιά της επικεντρώνεται στην περιφέρεια της Αρούσας στην Τανζανία, όπου ο πατέρας Αγαθόνικος κάνει ό,τι μπορεί για να βελτιώσει ή έστω να ανακουφίσει την καθημερινότητα των ανθρώπων. Η Κυριακή, η Σόνια, ο Νίκος, η Φωτεινή και η Μαρία, μέλη της Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων, φτάνουν στο χωριό για να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν αλλά και για να ενημερώσουν με την περιπέτειά τους αυτή τον κόσμο για τις δυσκολίες επιβίωσης στην περιοχή.

Η συγγραφέας, μέσα από την ιστορία, τονίζει τη σημασία του νερού για ανθρώπους, ζώα και φυτά, μιας και το καθένα χρειάζεται αυτό το πολύτιμο αγαθό για να επιβιώσει και να παραγάγει χρήσιμα συστατικά για τους άλλους κρίκους της τροφικής αλυσίδας. Το παραμύθι είναι άκρως διδακτικό και τονίζει τη χριστιανική αλληλεγγύη και την πίστη που θα οδηγήσει σε ένα απρόσμενο θαύμα. Η εικονογράφηση της Ζωής Χωριατέλλη είναι παραστατικότατη και με αξιοπρόσεκτο ρεαλισμό. Οι μεν πρωταγωνιστές της ιστορίας αποτυπώνονται σχεδόν φωτογραφικά, η δε Αφρική ζωντανεύει με απολαυστικές εικόνες και σωστές λεπτομέρειες. Η κοινότητα που διψάει, οι έρευνες με το γεωτρύπανο για νερό, το φυσικό περιβάλλον αποτελούν υπέροχους ζωγραφικούς πίνακες που θα βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν πόσο δύσκολη είναι η ζωή στην ήπειρο της Αφρικής, πόσο πολύτιμο είναι το νερό και πόση δύναμη κρύβει μέσα της η πίστη. Το βιβλίο συμπληρώνουν προλογικό σημείωμα του Επισκόπου Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας Αγαθόνικου και εισαγωγή του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *