367674427_1326270141578996_3632291041552298796_n

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησε νέος τίτλος στη σειρά «Πίκο και Λόλα» με ήρωες τα αγαπημένα μας ζωάκια που πάνε διακοπές καθώς και μια πολύ ενδιαφέρουσα διασκευή της «Αληθινής Ιστορίας» του Λουκιανού, κατάλληλη για παιδιά από 8 ετών και πάνω. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά!

Βιβλίο Πάμε διακοπές
Συγγραφέας Λίνα Σωτηροπούλου
Εικονογράφος Ναταλία Καπατσούλια
Κατηγορία
Παραμύθι
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο Πίκο και η Λόλα είναι μια πανέξυπνη σειρά βιβλίων που αισίως έφτασε στον 16ο τίτλο της! Απλές προτασούλες, ομοιοκαταληξίες και μεγάλα, ζωηρά χρώματα και σχέδια δημιουργούν την ιδανική συντροφιά για παιδιά από 2 ετών και πάνω. Η Λίνα Σωτηροπούλου έχει γράψει για πολλά θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολύ μικρών αναγνωστών, οπότε ήρθε η ώρα να γράψει και για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Τι ετοιμασίες πρέπει να κάνουμε, τι σημαίνουν οι διακοπές, πόσο όμορφα περνάμε, να μη μελαγχολούμε όταν φτάνουν στο τέλος τους γιατί έχουμε τόσα πολλά να θυμόμαστε και πολλά άλλα! Το παραμύθι φυσικά διαβάζεται παρέα μ’ έναν μεγαλύτερο κι έτσι δίνει πολλές αφορμές για εποικοδομητικές συζητήσεις πάνω στα σχέδια που μπορεί να κάνει κάποιος για τις διακοπές του, να μάθουν μαζί για μακρινούς και κοντινούς προορισμούς κλπ. Άλλωστε δεν έχει σημασία τόσο το ταξίδι αλλά η καλή διάθεση και η καλή παρέα! Παιχνίδι, ξενοιασιά, καινούργιοι φίλοι, «Περνούν οι μέρες με τραγούδια και με γέλια. Αυτό σημαίνει διακοπές κι ειν’ όλα τέλεια»! Η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια είναι η ιδανική για τόσο μικρό ηλικιακό κοινό, με άφθονες λεπτομέρειες από το σπίτι της Λόλας και του Πίκο και από την παραλία όπου περνάνε τις διακοπές τους οι δύο φίλοι, με τα χρώματα να ακολουθούν τη διάθεση της κάθε στιγμής (κέφι και χαρά αλλά και περισυλλογή όταν πρέπει πλέον να γυρίσουμε πίσω).

Βιβλίο Αληθινή ιστορία 
Συγγραφέας Λουκιανός
Διασκευή Κατερίνα Δημόκα
Εικονογράφος Πετρούλα Κρίγκου
Κατηγορία
Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Μίνωας
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο Λουκιανός ο Σαμοσατεύς (125-180 μ. Χ.) γεννήθηκε στη Συρία και ήταν αρχικά ρήτορας και σοφιστής πριν στραφεί στη φιλοσοφία και στη συγγραφή σατιρικών έργων που όμως έχουν εντυπωσιακό βάθος ως προς τα μηνύματα και τις ιδέες που τα διαποτίζουν. Η «Αληθινή ιστορία» γράφτηκε για να παρωδήσει τα ταξίδια της εποχής και γνωστά ταξιδιωτικά κείμενα όπως η «Οδύσσεια», η φαντασία που διαπνέει το έργο όμως και η άψογη τεχνική του το καθιέρωσαν ως το πρώτο δείγμα επιστημονικής φαντασίας, μιας και ο ήρωας του βιβλίου επισκέπτεται το φεγγάρι στην προσπάθειά του να διασχίσει τον Ατλαντικό ωκεανό για να βρει στην άλλη άκρη του κατοικημένη γη. Η Κατερίνα Δημόκα έκανε μια αξιόλογη διασκευή και δεν προσάρμοσε απλώς το κείμενο στο ηλικιακό κοινό των 8 ετών και πάνω αλλά χρησιμοποιεί μια γλώσσα και μια αφηγηματική τεχνική αρκετά κοντά στην καθημερινότητα αυτών των παιδιών, βοηθώντας τα έτσι να εξοικειωθούν πιο γρήγορα με τις ιδέες και τις περιπέτειες της «Αληθινής ιστορίας» ενώ ταυτόχρονα συστήνει με τον καλύτερο τρόπο έναν από τους πρωτοπόρους του είδους της επιστημονικής φαντασίας στην ελληνική γλώσσα, μιας και ο Λουκιανός έγραφε στα ελληνικά, τα οποία γνώριζε άπταιστα. Συναρπαστικές περιπέτειες γεμάτες ανατροπές, διαστημικές μάχες, εξωγήινοι και άγνωστοι πλανήτες περιμένουν τα παιδιά να τα παρασύρουν σ’ ένα συναρπαστικό σύμπαν γεμάτο εκπλήξεις. Η εικονογράφηση της Πετρούλας Κρίγκου, αν και ασπρόμαυρη, είναι παραστατική, λεπτομερής και προσεγμένη, βοηθώντας ουσιαστικά το ζωντάνεμα της ιστορίας με μικρές και μεγάλες εικόνες που θα πυροδοτήσουν τη φαντασία των μικρών αναγνωστών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.