255437732_595184728301708_5545855044099380520_n

Οι εκδόσεις Καστανιώτη, με τη γνωστή φροντίδα και επιμέλεια που επιδεικνύουν τόσα χρόνια στον χώρο του παιδικού βιβλίου, κυκλοφόρησαν δύο πολύ ενδιαφέροντα βιβλία που θα ευαισθητοποιήσουν τους μικρούς αναγνώστες.

Βιβλίο Ο Χερούκλας
Συγγραφέας Άννα Τσιαπούρη
Εικονογράφος Νικολέττα Φιλιππίδη
Κατηγορία
Παραμύθι
Εκδότης Καστανιώτης
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Πρόκειται για ένα τρυφερό παραμύθι για τη διαφορετικότητα όπως αναδεικνύεται μέσα από την ιστορία του «Χερούκλα», ενός παιδιού με υπερφυσικά χέρια, κάτι για το οποίο πέφτει συνεχώς θύμα κοροϊδίας από τα άλλα παιδιά. Ο μικρός πρωταγωνιστής βιώνει δυσκολίες στην καθημερινότητά του λόγω των μεγάλων χεριών του όμως όλα αυτά θα αλλάξουν μια μέρα, όταν ο Χερούκλας θα κάνει μια αναπάντεχη πράξη και θα κερδίσει τη συμπάθεια των γύρω του. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν όσα παιδιά είναι διαφορετικά από το κοινωνικό σύνολο στο οποίο εντάσσονται, είτε είναι ξένα είτε με σωματική ή νοητική αναπηρία κλπ. Η συγγραφέας μέσα από ένα γλυκό παράδειγμα δείχνει στα παιδιά πώς να αποκτούν αυτοπεποίθηση, αυτογνωσία και να εστιάζουν στα θετικά τους γνωρίσματα που σίγουρα θα αγαπήσουν οι γύρω τους. Γλυκόπικρη ιστορία με αίσιο τέλος, θα ωθήσει τα παιδιά από 4 ετών και πάνω να ανοίξουν την αγκαλιά τους σε καινούργιους φίλους και να εκτιμήσουν όσα παιδιά υστερούν συγκριτικά απέναντί τους. Η εικονογράφηση της Νικολέττας Φιλιππίδη είναι πολύχρωμη, με βασικές λεπτομέρειες και σε μερικά σημεία με σχεδόν αφαιρετικά φόντα, και ζωντανεύει με κατάλληλο τρόπο την ιστορία.

Βιβλίο Ησυχία, ο παππούς κοιμάται!
Συγγραφέας Μανώλης Νικόλτσιος
Εικονογράφος Ευτυχία Ηλιάδου
Κατηγορία
Παραμύθι
Εκδότης Καστανιώτης
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Μια υπέροχη γλυκιά ιστορία για τη σχέση του παππού με τον εγγονό και… όχι μόνο! Ο μικρός αφηγητής καταγράφει την οικογενειακή καθημερινότητα απ’ όταν ήρθε να μείνει μαζί τους ο παππούς μετά τον θάνατο της γιαγιάς. Το γεγονός ότι κοιμάται συνέχεια κι αυτό αναγκάζει τους γονείς του να κάνουν στο παιδί παρατηρήσεις να μην κάνει φασαρία για να μην τον ξυπνήσει, είναι μια άδικη κατάσταση, σύντομα όμως παππούς κι εγγονός βρίσκουν κοινούς κώδικες και η συγκατοίκηση μαλακώνει, ειδικά από τη στιγμή που το παιδί καταλαβαίνει με τον δικό του τρόπο γιατί κοιμάται συνέχεια ο παππούς, κάτι που με συγκίνησε αφάνταστα. Ίσως να μην είναι αλήθεια, η παιδική ματιά όμως μου έδωσε μια άλλη διάσταση που μου έφερε δάκρυα στα μάτια. Παππούς και εγγονός παίζουν, ο ένας δέχεται τα πειράγματα του άλλου, οι γονείς τούς κοιτούν γεμάτοι περηφάνεια κι έτσι χτίζεται με αγάπη και φροντίδα η  καλογραμμένη αυτή ιστορία. Η εικονογράφηση της Ευτυχίας Ηλιάδου έχει υπέροχα χρώματα και συναρπαστικές λεπτομέρειες, τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού. Τα δωμάτια, η θάλασσα, το μπαλκόνι, αποτυπώνονται αδρά και χαριτωμένα, με το κόμικ που σχεδιάζει το παιδί για τον σούπερ παππού του να αποτυπώνεται όπως ακριβώς θα το έκανε ένα παιδί στην ηλικία του!

Leave a Reply

Your email address will not be published.