Ένα μυθιστόρημα με ήρωες δύο διαφορετικές κοπέλες και έναν ανώνυμο επιστολογράφο. Ένα βιβλίο μυστηρίου. Ένα μυθιστόρημα σκέψης, γνώσης, πνεύματος, απόλαυσης, περιπέτειας. Και πάνω απ’ όλα η Ιστορία της Φιλοσοφίας από την αρχή ως την εξέλιξή της μέχρι σήμερα. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Βιβλίο Ο κόσμος της Σοφίας
Τίτλος πρωτοτύπου Sofies verden
Συγγραφέας Jostein Gaarder
Μεταφραστής Μαρία Αγγελίδου
Κατηγορία Κοινωνικό μυθιστόρημα
Εκδότης Λιβάνης
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής
Το είχα διαβάσει πολύ καιρό πριν και χάρηκα που ξανάπεσε στα χέρια μου. Πυκνογραμμένο και διεξοδικό. Έχουμε δύο βιβλία σε ένα: η Σοφία και ο μυστηριώδης αποστολέας των μαθημάτων φιλοσοφίας και μετά τα μισά του βιβλίου διαβάζουμε για την ιστορία ενός πατέρα που φτιάχνει ένα βιβλίο για να το χαρίσει στην κόρη του στα γενέθλιά της με σκοπό να την κάνει καλύτερο άνθρωπο, διδάσκοντάς της τη φιλοσοφία και τα αιώνια ερωτήματα του ανθρώπινου νου. Σαν περιγραφή και πλοκή δεν παρατήρησα κάποια αδυναμία ή χαλαρότητα. Μάλιστα, όταν τα πλάσματα της φαντασίας αρχίζουν να διαπιστώνουν την αλήθεια και προσπαθούν να ξεφύγουν από τον δημιουργό τους κι έρχονται στην πραγματικότητα σαν άυλα φαντάσματα είχε πλάκα. Διασκέδασα και με τις φανταστικές συζητήσεις της Σοφίας με τον Γουίνι και τους άλλους ήρωες του Ντίσνεϋ, αλλά και την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, τη Σταχτοπούτα και τη Χιονάτη κλπ.
Από την άλλη η ιστορία της φιλοσοφίας δίνεται με τρόπο κατανοητό, αν και καθόλου απλό. Βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση η επανάληψη εννοιών, η διαλογική συζήτηση, οι επεξηγήσεις. Δύσκολα μπορώ να πω ότι απευθύνεται σε εφήβους μιας και η ορολογία με φόβισε αρκετά, γι’ αυτό ίσως το βιβλίο να αποθαρρύνει όσους δεν ενδιαφέρονται για τη φιλοσοφία και για το διηνεκές της ανθρωπότητας. Το συνιστώ όμως ανεπιφύλακτα για μια πρώτη επαφή με τον νοητικό και τον εσώτερο εαυτό του ανθρώπου. Κατάλαβα πολλά μετά την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, δέσανε αρμονικά οι φιλοσοφίες του Αριστοτέλη με τον Δαρβίνο και τον Φρόιντ, τελικά όλα είναι απότοκα της αγωνιώδους αναζήτησης του Αγνώστου Θεού και της τελικής αιτίας των πάντων. Και φτάνουμε στη σύγχρονη εποχή και λες τελειώνει η φιλοσοφία, έλα όμως που μέσα στη φιλοσοφία είναι και η αστρονομία κι έμεινα άφωνος με τα στατιστικά στοιχεία του πλανήτη μας, του γαλαξία μας και των άλλων γαλαξιών που μας περιβάλλουν! Φυσικά, απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχει Θεός δεν δίνεται ξεκάθαρα, νιώθεις όμως ότι «κάτι» κινεί τα νήματα. Κι από κει και πέρα αν θες να αλλάξεις τη ζωή σου, αν θες απάντηση σε κάποια ερωτήματα, η Φιλοσοφία σε περιμένει. Πολύ καλό βιβλίο αλλά απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό και οφείλω να σας προειδοποιήσω να είστε συγκεντρωμένοι κατά την ιστορία της Φιλοσοφίας αλλά όχι και πολύ, ειδικά όταν είστε σε μέσα μεταφοράς (έχασα εγώ στάσεις εξαιτίας της μαγικής γραφής της ιστορίας….).
ΥΓ. Η φωτογραφία είναι από το προφίλ του χρήστη Βιβλιομανία στο facebook.