Βασιλιας-cover-500×714

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο. Όλοι οι βασιλιάδες έφευγαν με τον στρατό τους για να κατακτήσουν κι άλλα εδάφη ώστε να κάνουν τα βασίλειά τους μεγαλύτερα αλλά ο βασιλιάς Φλωρέντιος αρνούνταν! Προτιμούσε να κοιμάται μέχρι αργά, να κάνει βόλτες με το άλογο στο δάσος και να ξαπλώνει στο λιβάδι. Οι σύμβουλοί του προσπαθούσαν να τον επηρεάσουν: «Πώς θα υπερασπίσετε το βασίλειο αν σας επιτεθούν;», του έλεγαν συνέχεια. Να όμως που ήρθε η στιγμή που ο βασιλιάς έπρεπε να πάει στον πόλεμο κι ας μην ήθελε. Το ταξίδι αυτό θα του αλλάξει για πάντα τη ζωή και όχι με τον τρόπο που μπορούμε να φανταστούμε!

Βιβλίο Ο βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο 
Τίτλος πρωτοτύπου Il re che non voleva fare la guerra
Συγγραφέας Lucia Giustini
Εικονογράφος Sandro Natalini
Μεταφραστής Νίκος Κ. Καρράς
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Ρώσση

Η συγγραφέας περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τη ματαιότητα του πολέμου και τονίζει την ομορφιά της απλότητας στη φύση και στις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από απτά παραδείγματα που οδηγούν σ’ ένα γλυκό και τρυφερό τέλος. Το Γιγάντιο βασίλειο, το Μικρούλι βασίλειο, η Μάχη και άλλα σημεία είναι μέρη όπου ο βασιλιάς αρνείται να πολεμήσει και φτάνει έτσι στον τελευταίο τόπο του ταξιδιού του, στο Τέλος-Του-Κόσμου. Εκεί τον περιμένει μια έκπληξη και πραγματικά απόλαυσα τη φαντασία και την ευρηματικότητα της ιστορίας. Συγκινήθηκα πολύ όταν διαπίστωσα τι συνέβαινε σε αυτό το βασίλειο και κάθισα κι εγώ να χαζέψω την ομορφιά της φύσης μαζί με τον βασιλιά της ιστορίας. Στην τελευταία σελίδα βέβαια ξέσπασα σε ηχηρά γέλια γιατί ο βασιλιάς ανακοίνωσε στους συμβούλους του πως θα αλλάξει τις συνήθειές του αλλά όχι με τον τρόπο που περίμεναν! Πόσο όμορφα και πόσο ευρηματικά περνάει η συγγραφέας το μήνυμα τη ειρήνης! Η εικονογράφηση του Sandro Natalini είναι υπέροχη, γεμάτη χρώματα και απλές γραμμές, που ζωντανεύουν όμως με ενάργεια και ρεαλισμό τις σκηνές του παραμυθιού. Σωστές προοπτικές, ποικιλία σκηνών και απίστευτη ομορφιά στις τελευταίες σελίδες!

«Ο βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο» είναι μια έξυπνη, ευρηματική, ανατρεπτική ιστορία που δείχνει έναν άρχοντα εντελώς διαφορετικό από αυτούς που ξέρουμε. Πώς θα διατηρήσει την ακεραιότητα του βασιλείου του χωρίς να πολεμάει; Οι επιλογές του και η συμπεριφορά του δείχνουν αδιαφορία και αμέλεια ή μήπως κάτι απρόσμενο που ίσως θα έπρεπε να ακολουθήσουν και τα άλλα βασίλεια; Ένα παραμύθι που τα παιδιά θα θυμούνται για πολύ καιρό!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *