ΕΞΩΦΥΛΛΟ_ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ_Ο-ΚΑΙΡΟΣ_2024

Μια φορά κι έναν καιρό… ήταν ο καιρός! Με πολλά σπάνια ταλέντα, αεικίνητος και πάντα άστατος ώστε να μη βαριέται και να τον αγαπούν οι θαυμαστές του, κάνει καζούρα σε όλο τον κόσμο με τις διαρκείς αλλαγές: στις νότιες χώρες έχει πολλές μέρες ηλιοφάνεια, στις βόρειες βροχή και υγρασία. Κι εκεί που απολαμβάνει ανέμελος και ξεκαρδισμένος τη ζωή του, διαπιστώνει πως πολλοί άνθρωποι είναι θλιμμένοι. Αρχίζει λοιπόν να ψάχνει την αιτία της δυστυχίας τους και απευθύνεται στον Θεό, στη φύση, σε όποιον μπορεί να ξέρει κάτι. Θα καταφέρει να βρει την άκρη; Τι μπορεί να κάνει ο καιρός εν όψει της κλιματικής αλλαγής; Πώς μπορεί να σωθεί η κατάσταση στον πλανήτη; Υπάρχει τρόπος να συμμετάσχουν και τα παιδιά σε αυτήν την προσπάθεια;

Βιβλίο Μια φορά ήταν ο καιρός
Συγγραφέας Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης
Εικονογράφος Μαρία Ιωακειμίδου
Κατηγορία
 Παραμύθι
Εκδότης Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης με το νέο του βιβλίο ρίχνει την τρυφερή ματιά του στον κόσμο γύρω του και μεταπλάθει την αγωνία και τον προβληματισμό του για τις συνθήκες διαβίωσης και επιβίωσης των επόμενων γενεών σε ένα διασκεδαστικό και ανατρεπτικό παραμύθι για παιδιά από 6 ετών και πάνω. Η ιστορία του είναι πολυεπίπεδη και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί πλούσιο, γεμάτο προσεγμένες λέξεις και μικρής έκτασης προτάσεις. Μας συστήνει μέσα από μια σειρά περιστατικών τον βασικό ήρωα της ιστορίας, τον καιρό, και τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα, πώς συναναστρέφεται τον ήλιο, τους μήνες, τον χρόνο, πώς διασκεδάζει και πώς ταλαιπωρεί τον κόσμο. Στη συνέχεια όμως ο καιρός διαπιστώνει το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης κι αρχίζει να ρωτάει όποιον πιστεύει πως θα του βρει μια σωστή και αποδεκτή απάντηση, οπότε οι μικροί αναγνώστες τον ακολουθούν γεμάτοι αγωνία για τη συνέχεια, μιας και οι ελάχιστες πληροφορίες που μοιράζονται τα στοιχεία της φύσης με τον καιρό δε δίνουν δια μιας τη λύση και πρέπει να ψάξουμε κι αλλού, να προχωρήσουμε παρακάτω κλπ. Όταν επιτέλους φτάνουμε στην άκρη του νήματος, ο συγγραφέας προτείνει σημαντικές πρακτικές λύσεις που θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας και θα ελαφρύνουν την κατάσταση στον πλανήτη.

Η εικονογράφηση είναι της Μαρίας Ιωακειμίδου και βρήκα αρκετά πρωτότυπο το γεγονός πως πρόκειται για ένα μικρό παιδί που αποτυπώνει την ιστορία με τα μαρκαδοράκια του και τις νερομπογιές του. Φυσικά και δεν έχει νόημα να σταθούμε κριτικά απέναντι σε αυτήν την ιδέα, αντιθέτως, είναι προτιμότερο να απολαύσουμε τη φρεσκάδα, τα χρώματα, τη γλυκύτητα που αποτυπώνονται στο χαρτί. Γραμμές, αντικείμενα και προοπτικές καταργούν κάθε κανόνα κι έρχονται έτσι πιο κοντά στην παιδική φαντασία, ερεθίζοντάς την δημιουργικά και βοηθώντας τους μικρούς αναγνώστες να αγκαλιάσουν περισσότερο την ιστορία. Ο καιρός αποτυπώνεται όπως είμαι σίγουρος πως τον έχουν στο μυαλό τους τα περισσότερα παιδιά κι είναι τόσο τρυφερό να τον βλέπουμε μέσα από παιδικά χεράκια!

«Μια φορά ήταν ο καιρός» λοιπόν που περνούσε όμορφα ταλαιπωρώντας τον κόσμο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης ώσπου συνειδητοποίησε πως ο λαμπερός και σημαντικός για όλους μας πλανήτης κινδυνεύει από την ανύπαρκτη οικολογική συμπεριφορά μας. Στην προσπάθειά του να κατανοήσει το πρόβλημα και να αναζητήσει πρακτικές και ουσιαστικές λύσεις, ο ήρωας της ιστορίας θα απευθυνθεί σε όποιον γνωρίζει για να βοηθηθεί στην εξιχνίαση του μυστηρίου κι έτσι ξεδιπλώνεται μια όμορφη, καλογραμμένη και πλούσια σε μηνύματα και λεξιλόγιο ιστορία. Τα παιδιά κατανοούν μέσα από διασκεδαστικά και συγκινητικά περιστατικά τι πρέπει να κάνουν για να βοηθήσουν το περιβάλλον να αναπνεύσει καλύτερα και να σταματήσει να καταστρέφεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς και διασκεδάζουν με τους διαλόγους και την καθημερινότητα του καιρού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *