978-618-03-3671-9_3

Ένα κοριτσάκι με μπλεγμένα μαλλιά καταφεύγει στη βοήθεια του πατέρα του αλλά μια λάθος κίνηση της αφαιρεί μια ολόκληρη τούφα. Και τώρα πώς θα πάει σχολείο, σίγουρη ότι θα την κοροϊδεύουν φίλοι και συμμαθητές; Και σα να μη φτάναν όλα αυτά, σύντομα έρχεται και η μαμά με νέο αδελφάκι! Πώς θα χειριστεί λοιπόν η ηρωίδα του βιβλίου όλα αυτά τα νέα δεδομένα; Πώς θα αντιμετωπίσει τις πλάκες των συμμαθητών της και πώς θα υποδεχτεί το νέο μέλος της οικογένειας; Γιατί την προδίδει ο καλύτερός της φίλος; Θα καταλάβει το λάθος του;

Βιβλίο Μακριά μαλλιά μπλεγμένα 
Συγγραφέας Συμώνη Δημητρακοπούλου
Εικονογράφος Πετρούλα Κρίγκου
Κατηγορία
Παραμύθι
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Συμώνη Δημητρακοπούλου έγραψε μια διασκεδαστική και τρυφερή ιστορία για παιδιά από 8 ετών και πάνω που αφορά τη διαφορετικότητα, το κακό που κάνουν τα πειράγματα αλλά και τον τρόπο συμπεριφοράς απέναντι στα μικρότερα αδέλφια. Είναι ένα καλογραμμένο, γεμάτο ανατροπές και πολυεπίπεδο βιβλίο, με πλούσιο λεξιλόγιο, ζωντανούς διαλόγους και ρεαλιστικές καταστάσεις που όλα τα παιδιά βιώνουν στην καθημερινότητά τους: η ζωή με τη μαμά και τον μπαμπά και πώς αλλάζει όταν γεννιέται ένα μωρό, οι φιλίες στο σχολείο που κατά λάθος μπορεί να μετατραπούν σε προβλήματα, η συμπεριφορά απέναντι σε κάτι διαφορετικό και πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να περάσει τη διαχωριστική γραμμή του «νόμιζα ότι παίζαμε» και να κάνει χωρίς να το θέλει κάτι πιο σοβαρό. Η μικρή μας ηρωίδα με τα μπλεγμένα μαλλιά έχει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα και της συμβαίνουν ταυτόχρονα πολλές δυσάρεστες καταστάσεις που προσπαθεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία, αν και στην αρχή δεν τα καταφέρνει. Σύντομα όμως έρχονται ανατροπές που δείχνουν αναγνώριση του λάθους, αναμονή για συγχώρηση και βελτίωση των σχέσεων και τρυφερά στιγμιότυπα που με συγκίνησαν. Οι ασκήσεις, οι γρίφοι και τα παιχνίδια στις τελευταίες σελίδες θα συντροφέψουν τα παιδιά και θα τα βοηθήσουν να μάθουν καλύτερα την ιστορία διασκεδάζοντας και παίζοντας.

Η εικονογράφηση της Πετρούλας Κρίγκου είναι υπέροχη με ενδιαφέρουσες και ποικίλες οπτικές γωνίες. Μου άρεσε που δεν ακολουθεί τα γνωστά μεσογειακά στερεότυπα για τις μορφές των χαρακτήρων του βιβλίου, αφού ο μπαμπάς είναι κατάξανθος, με μούσια και γυαλιά ενώ ο καλύτερος φίλος, ο Αλέξανδρος, επίσης ανοιχτόχρωμος και με φακίδες. Τα σκίτσα αποπνέουν ατμόσφαιρα κόμικ γιατί διάφορα αστεία περιστατικά αποτυπώνονται με τρόπο που θυμίζουν αυτήν τη μορφή τέχνης. Μου άρεσε επίσης το φόντο σε κάποιες σελίδες, όπως ο γαλάζιος ουρανός στα διαλείμματα, το ουράνιο τόξο όταν επανενώθηκε η οικογένεια μετά το μαιευτήριο και ο καφέ κορμός της κρυψώνας.

«Μακριά μαλλιά μπλεγμένα» λοιπόν και όχι μόνο αφού το κοριτσάκι της ιστορίας μας καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα πολλές δυσκολίες σε μία και μόνη μέρα. Ένα συγκινητικό και τρυφερό μυθιστόρημα που θα βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τα όρια σε μια φιλία, να αντιμετωπίσουν σωστά τον εκφοβισμό και να υποδεχτούν με χαρά το νέο μέλος της οικογένειάς τους.

Comments(2)

    • Maria

    • 6 months ago

    Ειλικρινά συγκινητικό βιβλίο!

    1. Συμφωνώ απόλυτα! Σας ευχαριστώ για το σχόλιο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *