444166114_867282712082636_5466869483298615727_n

Ένας οδηγός καλής συμπεριφοράς στα social media ή αλλιώς, κατά τη συγγραφέα: «Μια προσπάθεια χιουμοριστικής αποτύπωσης του savoire vivre των ψηφιακών μέσων». Ποιος είναι ο πιο ευγενικός τρόπος να αντιδράσουμε σε μια ανάρτηση; Πώς πρέπει να απαντήσουμε σ’ ένα σχόλιο; Πότε και πώς κάνουμε μια ανάρτηση; Πώς γινόμαστε άθελά μας αγενείς; Αυτές και άλλες ερωτήσεις απαντώνται σε αυτό το πρωτότυπο βιβλιαράκι με χιούμορ και ευχάριστη διάθεση.

Βιβλίο Κλικ με τακτ #Καλοκαίρι 
Συγγραφέας Έρικα Αθανασίου
Εικονογράφος Τέτη Σώλου
Κατηγορία
 Non fiction
Εκδότης Bell
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Photo by Michael Mims on Unsplash

Η συγγραφέας διδάσκει ψηφιακό μάρκετινγκ και θέλησε να μεταφέρει τις παρατηρήσεις της και τα βιώματά της από αυτόν τον χώρο σε ένα κείμενο εύχρηστο και βοηθητικό για όσους ασχολούνται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε λίγο είτε φανατικά! Ένα βιβλίο τσέπης, σε πρακτικό σχήμα, για να το παίρνουμε παντού μαζί και να το συμβουλευόμαστε ανά πάσα ώρα και στιγμή! Με το hashtag #καλοκαίρι δίνεται έμφαση στη θερινή περίοδο, μιας και τότε είναι η εποχή που θέλουμε να περάσουμε καλά και να το δείχνουμε σε όλους μας τους φίλους, οπότε η αυξημένη δραστηριότητα στα μέσα δικτύωσης πολλαπλασιάζει και τους κινδύνους της αγένειας ή της απρέπειας. Τα social media δημιουργούν αναμνήσεις και θεατές, γι’ αυτό και αγαπήθηκαν τόσο πολύ από τον κόσμο. Με κέφι και αισιοδοξία, η Έρικα Αθανασίου βλέπει μόνο τη θετική πλευρά της χρήσης τους και προτείνει, συμβουλεύει, υποδεικνύει κινήσεις ευγενείας, αγάπης και σχολιασμού που θα χαροποιήσουν τους φίλους μας.

Ειλικρινά, μέσα στην ταχύτητα των αναρτήσεων, των σχολιασμών, των likes κλπ. δεν είχα συνειδητοποιήσει πως ένα ευγενικό σχόλιο μπορεί να συμβάλει θετικά σε μια όμορφη φωτογραφία που αναρτήθηκε για να αποτυπώσει μια ευχάριστη ανάμνηση! Αγκαλιές, ηλιοβασιλέματα, μια συναυλία, μια βόλτα, όλα καταγράφονται πλέον και διαμοιράζονται σε γνωστούς και αγνώστους. Από την άλλη, αν συμβεί κάτι δυσάρεστο δε χρειάζεται να αποτυπωθεί, όχι για να μη χαλάσει η ομορφιά των διακοπών αλλά γιατί δε χρειάζεται να τα ξέρουν όλοι όλα, εκτός κι αν αφορά περιστατικό σε δημόσιο χώρο όπου καλό είναι να ενημερωθεί ο κόσμος και να προσέχει (π. χ. τσούχτρες). Μάλιστα, πολλοί από μας (όχι, δεν περιαυτολογώ) αφού έχουν γυρίσει από τις διακοπές ή την εξόρμησή τους, μιας και ο κίνδυνος πάντα παραμονεύει σε περίπτωση που λείπουμε από το σπίτι και το έχουμε δημοσιοποιήσει. Επίσης, βρήκα πολύ συγκινητικό το κεφάλαιο για τα πανηγύρια, μιας και αποτελούν αφορμή για το ετήσιο αντάμωμα των χωριανών, των ντόπιων, των φίλων, των επισκεπτών, των ξενιτεμένων. Η συγγραφέας το παρουσιάζει τόσο τρυφερά και γλυκά που δάκρυσα: «Του χρόνου θα είμαστε κι εμείς στο πανηγύρι»!

Μπορεί το βιβλίο να ξεκινάει με προβληματισμό και τραγικές παραδοχές της σημερινής πραγματικότητας συγκριτικά με το τόσο κοντινό μας χτες («Κάποτε οι άνθρωποι έδειχναν άλμπουμ με τις φωτογραφίες των διακοπών τους, γυρνώντας από αυτές, σε όσους πήγαιναν σπίτι. Βέβαια τώρα έχουν καταργηθεί τόσο τα άλμπουμ όσο και οι επισκέψεις», σελ. 14), οφείλουμε όμως να ενταχθούμε στον νέο μας κόσμο και να ακολουθήσουμε το «ρεύμα», πάντα όμως με προσοχή και σύνεση. Το βιβλίο περιέχει αναπάντεχες πληροφορίες, όπως τη διαφορά μεταξύ hater και «σταλεγάκια»:  Τον πρώτο τον διαγράφουμε, τον δεύτερο τον προσέχουμε αν είναι φίλος μας μεν, κακεντρεχής δε, και δε σχολιάζουμε τα σχόλιά του! Ας μην ξεχνάμε, πως αυτή είναι η συμπεριφορά του Σπιρτούλη από τα Στρουμφάκια και όλοι ξέρουμε πού κατέληγε όταν ξεκίναγε να τα λέει αυτά! Στα σύντομα κεφάλαια του βιβλίου ανακαλύπτουμε μικρά μυστικά που σίγουρα πολλοί δεν έχουμε σκεφτεί, όπως ότι παίρνουμε πάντα την άδεια του προσώπου με το οποίο φωτογραφιζόμαστε, ότι για να αποφεύγονται οι εντάσεις και οι άσχημες συζητήσεις, οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι και ακίνδυνοι σε αυτό που θέλουμε να πούμε ή ότι δεν κομπάζουμε για τα κατορθώματά μας. Αλήθειες που η συγγραφέας τις αγκαλιάζει με τρυφερότητα και μας βοηθάει να κατανοήσουμε πως υπάρχει και η «άλλη πλευρά» της ζωής κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Για παράδειγμα, μπορούμε να ποστάρουμε στιγμές από την Αθήνα όπου μείναμε είτε από επιλογή είτε από ανάγκη, γιατί η πόλη μας έχει τόσα όμορφα σημεία να μοιραστούμε κι εμείς με τους φίλους μας και να τους δείξουμε πόσο όμορφα περνάμε με τον δικό μας τρόπο, κυρίως τον Αύγουστο που αδειάζει! Στο κάτω κάτω: «Υπάρχει καλύτερος χώρος να μας φιλοξενήσει από το ίδιο μας το σπίτι;» (σελ. 57).

Ο οδηγός «Κλικ με τακτ: #καλοκαίρι» της Έρικας Αθανασίου μας βοηθάει να αποφύγουμε πολλές παγίδες από την επικοινωνία μας με φίλους και γνωστούς στα social media, μας οδηγεί σωστά στις αντιδράσεις μας σε σχόλια και αναρτήσεις και μας αποκαλύπτει μικρά μυστικά καλής συμπεριφοράς στον δύσκολο και σκληρό κόσμο της ψηφιακής επικοινωνίας. Η διασκεδαστική, ασπρόμαυρη και χαριτωμένη εικονογράφηση της Τέτης Σώλου είναι το ιδανικό συμπλήρωμα του κειμένου, μιας και στήνει ολοζώντανους μικρόκοσμους σε κάθε σελίδα, γεμάτους ποικίλα χαρακτηριστικά, εκφράσεις, κινήσεις και μυρίζει θάλασσα και ξεγνοιασιά! Πώς συμπεριφερόμαστε σε μια συναυλία, στην παραλία, στις διακοπές μας; Πότε και πώς πρέπει να αναρτούμε; Τι πρέπει να προσέχουμε; Αυτές και άλλες ερωτήσεις απαντώνται στις σελίδες αυτού του πρωτότυπου και χρηστικού βιβλίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *