d4615057-fbee-4853-8ce8-add3a34be96a

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησαν δύο πολύ ενδιαφέροντα βιβλία για μικρά παιδιά που θα τα ταξιδέψουν στον καιρό των ιπποτών για να λύσουν ένα μυστήριο και θα τους δείξουν πώς να διώχνουν τον θυμό από τους φίλους τους με τον πιο αστείο και διασκεδαστικό τρόπο. Ελάτε να διαβάσουμε!

Βιβλίο Ο θυμός 
Τίτλος πρωτοτύπου The roar
Συγγραφέας Eoin McLaughlin
Εικονογράφος Polly Dunbar
Μεταφραστής Μάρω Ταυρή
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Μεταίχμιο

Η χελώνα παθαίνει ένα ατύχημα και θυμώνει πολύ με τον εαυτό της. Οι φίλοι της προσπαθούν να τη βοηθήσουν αλλά δεν τα καταφέρνουν. Μόνο ο σκαντζόχοιρος έχει μια ιδέα αλλά θα καταφέρει να την πραγματοποιήσει; Ο Eoin McLaughlin έγραψε μια αστεία και ταυτόχρονα συγκινητική ιστορία για παιδιά από 3 ετών και πάνω που αποτυπώνει με χιούμορ και σκεπτικισμό την έννοια της φιλίας και της βοήθειας. Όταν κάποιος που αγαπάμε βρίσκεται σε δύσκολη θέση οφείλουμε να σταθούμε στο πλάι του και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι νιώθει. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι γι’ αυτό και στο τέλος σίγουρα θα ξανάρθει το γέλιο στα χείλη όλων. Πολύ μικρές προτάσεις, λιτοί διάλογοι, έμφαση στις εικόνες κι ένα τρυφερό μήνυμα είναι γνωρίσματα που θα αιχμαλωτίσουν τους μικρούς αναγνώστες και θα τους κάνουν να γελάσουν με τα παθήματα του σκαντζόχοιρου και της χελώνας, στην προσπάθεια του πρώτου να μπει στη θέση και να μιμηθεί το πάθημα της δεύτερης. Η εικονογράφηση της Polly Dunbar είναι υπέροχη, απολαυστική, χορταστική, γεμάτη απίθανες λεπτομέρειες και ρεαλισμό! Με μεγάλες μορφές, πολλά χρώματα, εκφραστικότητα, είναι η ιδανική συντροφιά του τρυφερού κειμένου του παραμυθιού. Η αποτύπωση των συναισθημάτων στα πρόσωπα των ζώων είναι παραστατική και οι κινήσεις του σκαντζόχοιρου άκρως διασκεδαστικές. Ένα υπέροχο παραμύθι για μικρά παιδιά που δίνει έμφαση στην αγάπη, στην ανθρωπιά, στη φιλία και τονίζει τη σημασία τού να μπαίνουμε στη θέση αυτού που αγαπάμε ώστε να διώχνουμε μακριά τον θυμό του!

Βιβλίο Ένας πραγματικός ιππότης
 Τίτλος πρωτοτύπου Knight Owl
Συγγραφέας-Εικονογράφος Christopher Denise
Μεταφραστής Μάρω Ταυρή
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Μεταίχμιο

Απ’ όταν βγήκε από το αυγό του ο Βάγιας είχε μία επιθυμία, να γίνει ιππότης. Γίνεται δεκτός λοιπόν στη Σχολή Ιπποτών μόνο που παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα στην πορεία. Κάποια στιγμή αρχίζουν να εξαφανίζονται οι ιππότες από το κάστρο και ο Βάγιας αποφασίζει να λύσει το μυστήριο. Το παραμύθι του Christopher Denise είναι μια πανέξυπνη, συναρπαστική και ανατρεπτική ιστορία για παιδιά από 4 ετών και πάνω που δείχνει μέσα από την πολύ έξυπνη αφήγηση την έννοια της φιλίας. Γέλασα πολύ με τα παθήματα του Βάγια κατά τη φοίτησή του και με έβαλε σε σκέψεις η απάντηση στο μυστήριο που κλήθηκε να λύσει. Τελικά πόσο εύκολα μπορεί να δοθεί μια λύση και μέσα από αυτήν να γεννηθεί μια καλή φιλία! Η εξυπνάδα και η αγάπη τονίζονται διακριτικά και οι μικροί αναγνώστες, με τη βοήθεια φυσικά κάποιου μεγαλύτερου, μπορούν να κάνουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις πάνω σε αυτά. Η εικονογράφηση του ίδιου του συγγραφέα είναι έξοχη, θυμίζει παλιές κλασικές γκραβούρες αγαπημένων παραμυθιών και οι λεπτομέρειες είναι άφθαστες: το δωμάτιο του Βάγια, η έκφραση του βαριεστημένου πατέρα που κουράστηκε ν’ ακούει τις φαντασίες του γιου του, η φωτιά που ανάβει κατά τη διάρκεια της βάρδιας, η πίτσα, μα πόσο ωραίες εικόνες! Ο σωματότυπος του Βάγια, ένα κουκουβαγιάκι τόσο δα μπροστά σε κάτι θεόρατους τενεκέδες, δίνεται με άκρως ρεαλιστικό τρόπο και το κρίσιμο σημείο της ιστορίας αποτυπώνεται εξαίσια, με το τέλος να χαρίζει μια αξέχαστη τελευταία εικόνα! Μια διαφορετική, πρωτότυπη και ανατρεπτική ιστορία που συνιστώ ανεπιφύλακτα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *