127537757_3395745970523075_8712960647140328801_n
Ο Μιλτιάδης, καθηγητής της συγκριτικής φιλολογίας στο Παρίσι, θα ήθελε πολύ να μάθει, πριν το θάνατο του, ποια ήταν η πρώτη λέξη που ξεστόμισε ο άνθρωπος. Δυστυχώς πεθαίνει πριν προλάβει να την ανακαλύψει. Την ημέρα της κηδείας του η αδελφή του τού υπόσχεται να λύσει το αίνιγμα για λογαριασμό του. Θα συναντήσει επιστήμονες κάθε λογής, που θα της μιλήσουν για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, τη γλώσσα των βρεφών, τους χιμπατζήδες και τους Ηοmo sapiens, τον Δαρβίνο και τους δημιουργιστές, τον Φρόιντ και το πείραμα του φαραώ Ψαμμήτιχου. Επίσης, θα διασταυρωθεί με μια σειρά χαρακτήρες, οι οποίοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα φωτίσουν κάποια πτυχή του μυστηρίου της ανθρώπινης επικοινωνίας, χαρίζοντας στην ίδια πλήθος νέες γνώσεις και εμπειρίες. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Βιβλίο Η πρώτη λέξη
Συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης
Κατηγορία Κοινωνικό μυθιστόρημα

Εκδότης Εξάντας
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Λέξεις λοιπόν. Παντού λέξεις. Εκφράζουν οργή, αγανάκτηση, πόνο, χαρά, κίνδυνο και πάνω από όλα την ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία. Πώς επικοινωνούσαν λοιπόν οι προϊστορικοί άνθρωποι μεταξύ τους, ο homo sapiens, o homo erectus; Πόσες γλώσσες υπάρχουν σήμερα στον κόσμο και πόσες διάλεκτοι; Πόσο γρήγορα αφανίζονται από τον γλωσσολογικό χάρτη ανησυχώντας την UNESCO; Ποια άραγε να είναι η πρώτη λέξη που ειπώθηκε ποτέ; Πώς προέκυψε η νοηματική και πόσο εύκολη είναι να μαθευτεί και να εκφράσει κάθε λέξη και δυνατότητα της επικοινωνίας;

Αν το διαβάσει κανείς σα μυθιστόρημα ίσως δυσκολευτεί και μπερδευτεί με την πορεία της πλοκής. Ο Μιλτιάδης, καθηγητής φιλολογίας, ζει στο Παρίσι και ψάχνει να βρει την πρώτη λέξη που ξεστόμισε ποτέ ο άνθρωπος. Δυστυχώς ο θάνατος τον προλαβαίνει και αναλαμβάνει η αδερφή του να βρει αυτό το μυστικό της ανθρωπότητας. Συναντά διάφορους επιστήμονες, κάνει μια βαθιά και μεγάλη συγκριτική έρευνα στις γλώσσες και τις διαλέκτους των ανθρώπων, μέσα σε όλα αυτά ξαναφέρνει στον νου της ευτυχισμένες στιγμές από το οικογενειακό τους παρελθόν κλπ. Δεν κατάφερα να παραμείνω πιστός στη ροή της αφήγησης, κάπου χάθηκα κι εγώ, κάπου μπλέχτηκα, κάπου έδωσα περισσότερη βάση στις πολλές και συναρπαστικές εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες του συγγραφέα για τη γλωσσολογία και την ανθρωπολογία. Ένα δυνατό βιβλίο που το συστήνω κυρίως ως προς τον πλούτο των πληροφοριών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.