h_mystikh_fatnh-600×770

Ο Κωνσταντίνος κάνει μια σοβαρή ζημιά στη φάτνη του δέντρου που στόλισε η οικογένειά του κι αποφασίζει να επανορθώσει. Θα τα καταφέρει; Πόση σημασία έχουν η αγάπη και η καλοσύνη στη ζωή μας, όχι μόνο τα Χριστούγεννα αλλά και όλο τον χρόνο; Τι είναι η μυστική φάτνη και πώς μπορεί κανείς να την αποκτήσει;

Βιβλίο Η μυστική φάτνη
Συγγραφέας Γιώργος Μπουμπούσης
Εικονογράφος Πέγκυ Φούρκα

Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Νάμα
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο Γιώργος Μπουμπούσης έγραψε ένα συγκινητικό και τρυφερό παραμύθι γεμάτο ζεστασιά και αγάπη που με έκανε να δακρύσω και μου έδειξε με τον καλύτερο τρόπο τι σημαίνει να δίνεις σε όποιον έχει ανάγκη, να υποστηρίζεις όποιον βρίσκεται σε δυσκολότερη θέση από σένα και να χαρίζεις απλόχερα, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Κοντά στα Χριστούγεννα λοιπόν, ο Κωνσταντίνος, αδελφός του Αντώνη και της Βασιλικής, πέφτει με το πατίνι του πάνω στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και σπάει τις πορσελάνινες φιγούρες της φάτνης. Οι γονείς του δεν τον μαλώνουν, γιατί πιστεύουν πως αν προσφέρεις σε κάποιον την αγάπη σου θα τον βοηθήσει να καταλάβει το λάθος του. Το δέντρο όμως δείχνει τόσο φτωχό και άδειο χωρίς τις φιγούρες οπότε ο Κωνσταντίνος από μόνος του αναλαμβάνει να πάρει καινούργιες φιγούρες με τα λεφτά από τα κάλαντα που θα πει. Γυρίζει όλη τη γειτονιά, επισκέπτεται γνωστούς κι αγνώστους, φίλους και συγγενείς, πλησιάζει τον σκοπό του κι όλος χαρά νιώθει πως τα κατάφερε. Να όμως που μια σειρά από γεγονότα θα αλλάξουν τις προτεραιότητές του και ταυτόχρονα θα του δείξουν τι πραγματικά έχει αξία στη ζωή μας. 

Η εικονογράφηση της Πέγκυς Φούρκα είναι ρεαλιστική, γεμάτη χρώματα και πάρα πολλές λεπτομέρειες που ζωντανεύουν την περίοδο των Χριστουγέννων με τον καλύτερο τρόπο. Κάθε σελίδα είναι κι ένας ζωγραφικός πίνακας φτιαγμένος με τέχνη και μεράκι. Το στολισμένο δέντρο είναι ολόφωτο και λαμπερό, η γειτονιά και τα σπίτια είναι σα να με καλωσορίζουν στην καθημερινότητά τους, τα ρούχα είναι προσεκτικά σχεδιασμένα, η βιτρίνα με τα παιχνίδια είναι γεμάτη «πειρασμούς» για μικρούς και μεγάλους. Γέλασα πολύ με τις σκανδαλιές του Κωνσταντίνου και πώς αποτυπώθηκε η χαρά του με το χιόνι, συγκινήθηκα με τις αγκαλιές που μοίραζε σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη και πραγματικά ένιωσα μέλος της οικογένειας του μικρού αφηγητή χάρη στη δυνατή αυτήν εικονογράφηση. 

«Η μυστική φάτνη» του Γιώργου Μπουμπούση είναι ένα τρυφερό παραμύθι για παιδιά από 4 ετών και πάνω που μας δείχνει, μέσα από μια χαριτωμένη ιστορία που είναι γεμάτη διαχρονικά μηνύματα και ανθρωπιά, πόσο σημαντικό είναι να βοηθάμε όποιον έχει την ανάγκη μας και τονίζει το νόημα της φιλανθρωπίας και της ανιδιοτελούς αγάπης. Μια όμορφη ιστορία που θα συντροφέψει γλυκά μικρούς και μεγάλους αναγνώστες τις ημέρες των γιορτών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *