118993582_3383512815072366_232676231274262800_n

Φέτος συμπληρώνονται ενενήντα χρόνια από τη γέννηση του Hugo Pratt, εκατόν τριάντα χρόνια από τη δημιουργία του δημοφιλέστερου ήρωά του, του Corto Maltese, και πενήντα χρόνια αδιάλειπτης εκδοτικής πορείας του πιο μαγευτικού «χάρτινου» ήρωα. Τι καλύτερο λοιπόν από την κυκλοφορία στα ελληνικά της πρώτης περιπέτειας του Corto Maltese από δύο επιγόνους του Hugo Pratt, που πέθανε το 1995, των Juan Diaz Canales (ιστορία) και Rubén Pelejero (σχέδιο) και μάλιστα με τη γνωστή κι αγαπημένη φροντίδα και επιμέλεια που χαρακτηρίζουν τις εκδόσεις Μικρός Ήρως;

Βιβλίο Εκουατόρια
Τίτλος πρωτοτύπου Equatoria

Συγγραφέας Juan Diaz Canales
Μεταφραστής Κωνσταντίνα Φατούρου
Σχέδιο Rubén Pelejero
Κατηγορία Περιπέτεια Graphic novel
Εκδότης Μικρός Ήρως
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο κομίστας και συγγραφέας Hugo Pratt (1927-1995) γεννήθηκε στο Ρίμινι της Ιταλίας και άρχισε να σχεδιάζει ήδη από τα έξι του χρόνια. Με αναμνήσεις και εντυπώσεις από Βενετία, Αργεντινή και Αιθιοπία σχεδίασε πολλά και ποικιλόμορφα σχέδια και ιστορίες. Η ζωή του στη Νότια Αμερική ήταν η πιο παραγωγική του περίοδος, με μια σειρά σημαντικών κόμικς, διδασκαλία της ένατης τέχνης σε Σχολές Καλών Τεχνών κλπ. Έμεινε γνωστός και κέρδισε μεγάλη φήμη αρκετά χρόνια μετά την έναρξη της καριέρας του με τη δημιουργία του ναυτικού Corto Maltese, του οποίου το σύμπαν, η φιλοσοφία και η στάση ζωής αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως!

Ο Corto Maltese λοιπόν δημιουργήθηκε το 1967 με την «Μπαλάντα της Αλμυρής Θάλασσας» που δημοσιεύθηκε σε συνέχειες στο ιταλικό περιοδικό «Sgt. Kirk» ως το 1969 και διαδραματίζεται το 1913 στον Ειρηνικό Ωκεανό και τη Μελανησία. Πάθος, έρωτας, μυστήριο, κοσμοπολιτισμός κι ένα πλούσιο ψηφιδωτό χαρακτήρων είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που αγάπησαν οι αναγνώστες, με αποτέλεσμα ο Corto Maltese να πρωταγωνιστήσει σε άλλες 21 ιστορίες τη δεκαετία του 1970! Στην Ελλάδα οι ιστορίες του έγιναν γνωστές ήδη από τη δεκαετία του 1980 κι απέκτησαν εξίσου φανατικό κοινό.

Στο άλμπουμ «Εκουατόρια» η ιστορία εκτυλίσσεται περίπου το 1911 και ο Corto Maltese αναζητά ένα γράμμα κι ένα λείψανο. Το γράμμα γράφτηκε την περίοδο της Πρώτης Σταυροφορίας από τον Ιωάννη τον Πρεσβύτερο, έναν μονάρχη που το βασίλειό του βρισκόταν κάπου μεταξύ Αφρικής και Ασίας και κατείχε έναν μαγικό καθρέφτη, μέσα από τον οποίο μπορούσε να βλέπει τι γινόταν στο βασίλειό του. Στην πραγματικότητα, ο Ιωάννης ήταν βασιλιάς της Μογγολίας και το λείψανό του διατηρήθηκε σε ένα κιβώτιο καλυμμένο με ασήμι και πετράδια ενώ οι πιστοί με τον καιρό τού απέδιδαν θαυματουργές ιδιότητες.

Αυτή είναι μόνο η αρχή ενός σαγηνευτικού και συναρπαστικού ταξιδιού από την Αλεξάνδρεια στη Ζανζιβάρη, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Corto Maltese θα αναμετρηθεί με Αιγύπτιους εθνικιστές, θα γνωρίσει τον Κ. Π. Καβάφη και τον Ουίνστον Τσώρτσιλ (για τον οποίο όλοι αμφιβάλλουν αν θα κάνει αξιόλογη πολιτική καριέρα), θα χαθεί στα βάθη της Αφρικής, θα συμπορευτεί με μια σιωπηλή Αφρικάνα, θα γνωρίσει τα ήθη και έθιμα ξεχασμένων φυλών, θα εξερευνήσει τη λίμνη Βικτώρια, θα εμπλακεί στον εξανθρωπισμό και τη διάδοση του πολιτισμού (;) στην Αφρική. Είναι μάλιστα τόσο έντονη η δίψα των εποίκων για κατάκτηση και λεηλασία που η φράση «Κλοπές, αγριότητα, εξόντωση, αυτό είναι για πολλούς ο πολιτισμός» (σελ. 61) δίνει μια διαχρονική αλήθεια που με συγκλόνισε.

Η ιστορία έχει πολλές εκπλήξεις και ανατροπές, καίρια μηνύματα για πολλές φιλοσοφικού είδους απορίες του ανθρώπου εν όλω και αποτυπώνεται με μια εξαιρετική εικονογράφηση που ποικίλει σε τεχνικές και χρωματισμό. Οι γωνίες λήψης, η προοπτική, ο χρωματισμός προσδίδουν στην ένταση της αφήγησης και αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τις συνθήκες και τους τόπους που επισκέπτεται ο ήρωάς μας. Αγαπημένες μου σκηνές οι συνομιλίες του Corto Maltese με τη Μάλτα, που παρομοιάζεται με γυναίκα-σειρήνα. Ο πρωταγωνιστής έχει πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς με το νησί στο οποίο γεννήθηκε, πάντα όμως θα προκύπτει κάτι και δε θα μπορεί να το επισκεφθεί.

Η «Εκουατόρια», μια νέα κοινωνία που χτίστηκε στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών από ένα άγημα Ευρωπαίων, Αιγύπτιων και Σουδανών, υπό την καθοδήγηση του φυσιοδίφη Εμίν Πασά ή Έντουαρντ Σνίτσερ, επειδή αποκόπηκε από τον πολιτισμό εξαιτίας της επανάστασης που μαινόταν τότε στο Σουδάν, είναι μια αξιόλογη συνέχιση του μύθου του Corto Maltese, γεμάτη από όλα εκείνα τα γνωρίσματα που τον έκαναν αγαπητό σε χιλιάδες αναγνώστες: μυστήριο, σασπένς, γυναίκες, κυνήγι θησαυρού, Ιστορία και πολλά άλλα. Η προσεγμένη στα ελληνικά έκδοση περιλαμβάνει ενδιαφέρον και τεκμηριωμένο εισαγωγικό άρθρο του κυρίου Λευτέρη Ταρλαντέζου για τη ζωή και την πορεία του Corto Maltese, καθώς και βιογραφιά σημειώματα του Hugo Pratt και των δύο δημιουργών του άλμπουμ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *