332710247_1889265481473684_7311672762247427354_n

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης (1922-2005), ο Σερ του ελληνικού τραγουδιού, ήταν το μικρότερο παιδί μιας οκταμελούς οικογένειας και διέπρεψε στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού ως συνθέτης και ως ερμηνευτής. Ξεκίνησε το 1949 με «Το καντήλι τρεμοσβήνει» (στίχοι Χαράλαμπου Βασιλειάδη) κι από τότε έγραψε περισσότερα από 200 τραγούδια. Ερμήνευσε συνθέσεις των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Βασίλη Τσιτσάνη, Γιώργου Μητσάκη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Μάρκου Βαμβακάρη και πολλών άλλων. Για τη σημαντική του πορεία τιμήθηκε πολλές φορές από την ελληνική πολιτεία και το 2002 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του «Εγώ ο Σερ».

Βιβλίο Γρηγόρης Μπιθικώτσης: ο τραγουδιστής των Ελλήνων
Συγγραφέας Γιώργος Πολ. Παπαδάκης
Κατηγορία Non fiction

Εκδότης Δρόμων
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο Γιώργος Πολ. Παπαδάκης, σημαντικός λογοτέχνης και μελετητής, έγραψε ένα ογκώδες βιβλίο γεμάτο χρήσιμες και σημαντικές πληροφορίες για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Πρόκειται για ένα επίτευγμα έρευνας, μελέτης και στατιστικής καταγραφής που με εξέπληξε με τον κόπο και με τον πλούτο των στοιχείων που παρατίθενται για τον Σερ του ελληνικού τραγουδιού. Ο Γιώργος Πολ. Παπαδάκης στην εισαγωγή του βιβλίου τονίζει πως ήθελε να ετοιμάσει κάτι ξεχωριστό για έναν άνθρωπο που τον τίμησε με τη φιλία του, να δημιουργήσει κάτι που δε θα επαναλαμβάνει πράγματα που έχουν ήδη γραφεί και θα συνάδει με τη δημιουργία μιας ακαδημαϊκού τύπου εργασίας. Άλλωστε: «Ο Μπιθικώτσης είναι ο μοναδικός τραγουδιστής που ξεπέρασε τους δημιουργούς, προσφέροντας ένα ηχητικό αποτέλεσμα σαφώς ποιοτικότερο από το να ήταν ερμηνευτής κάποιος άλλος», κάτι που αποδεικνύεται από τις μεταγενέστερες επανεκτελέσεις των τραγουδιών του.

Ακόμη ξεφυλλίζω και πάντα βρίσκω κάτι καινούργιο στις σελίδες αυτής της μελέτης που έχω διαβάσει εδώ και λίγο καιρό κι ακόμη ανατρέχω σ’ αυτήν. Δεν ξέρω πού να πρωτοσταθώ και σε τι να πρωτοαναφερθώ, γεμάτος θαυμασμό για το πλούσιο υλικό που παρατίθεται, για τη δομή που ακολουθείται, για την προσωπική ματιά του ίδιου του συγγραφέα πάνω σε ό,τι κατάφερε να συγκεντρώσει. Βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία, χωρισμένα σε ευδιάκριτες ενότητες με βάση τους κυριότερους σταθμούς της καριέρας του Γρηγόρη Μπιθικώτση αλλά και τις γενικότερες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό τραγούδι, φωτογραφίες, ταξινόμηση και κατηγοριοποίηση των τραγουδιών, ακόμη και φωνητική ανάλυσή τους για να εμβαθύνουμε περισσότερο στο φαινόμενο Μπιθικώτσης, συζητήσεις με ανθρώπους που γνώρισαν κι αγάπησαν τον τραγουδιστή και συνθέτη, συνεντεύξεις, στίχοι, βιογραφικά συνθετών που συνεργάστηκαν μαζί του, αποκαλύψεις γύρω από την έμπνευση μερικών από αυτά τα τραγούδια και για τις δεύτερες φωνές κάποιων εκτελέσεών τους, απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα που πλέον μπορούν να δοθούν χάρη στη χρονική απόσταση και στην εμβριθή μελέτη και αντιπαραβολή με πηγές και μαρτυρίες, παρασκήνια από τις συναυλίες και τις βραβεύσεις, θεματολογία των τραγουδιών, συγκρίσεις και μετρήσεις, τι δεν έχει βρεθεί και γιατί, αναλυτικοί κατάλογοι, βιβλιογραφία κ. π. ά.

Το βιβλίο «Γρηγόρης Μπιθικώτσης: ο τραγουδιστής των Ελλήνων», με πρόλογο του Δημήτρη Ιατρόπουλου, είναι το αποτέλεσμα μιας κοπιαστικής και πολύχρονης μελέτης και έρευνας του Γιώργου Πολ. Παπαδάκη, προσωπικού φίλου του τραγουδιστή. Σε πάνω από 700 σελίδες ξεδιπλώνεται η καριέρα και η λαμπερή πορεία του Σερ του ελληνικού τραγουδιού από έναν άνθρωπο που σεβάστηκε, παρατήρησε, κατηγοριοποίησε, ξεχώρισε κάθε σημαντικό, απαραίτητο και πολύτιμο στοιχείο που θέλει να μάθει όχι μόνο ο μέσος αναγνώστης αλλά και ο ειδήμων περί της μουσικής. Πρόκειται για ένα βιβλίο-κόσμημα για την ελληνική δισκογραφία κι ένας αξιέπαινος φόρος τιμής για έναν άνθρωπο που σημάδεψε το ελληνικό τραγούδι με τη φωνή του, τις συνθέσεις του, την ίδια του την παρουσία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *