a4a06d2425166142dc9400232298b43a

Ο αρχαιολόγος Ανδρέας Στάης είναι μέλος αρχαιολογικής αποστολής στη Σαμοθράκη το 1949 και αγωνίζεται να βρει μεταξύ άλλων το πρόσωπο της ακέφαλης Νίκης που εκτίθεται στο Λούβρο. Η οικογένεια Βάρβη, οι τοπικοί άρχοντες, έχουν κτήματα σε μια περιοχή μεγάλης σημασίας για την αρχαιολογία αλλά δε θα είναι εύκολο να βγει η περιβόητη άδεια για ανασκαφές στα κτήματα των πιο ισχυρών ανθρώπων του νησιού. Στο σήμερα ο συνονόματος ντετέκτιβ της Ιντερπόλ, μετά από μια επιτυχημένη καριέρα στη Νέα Υόρκη, επιστρέφει στο νησί των προγόνων του, τη Σαμοθράκη, για να παραστεί στην κηδεία της γιαγιάς του και να προσπαθήσει να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη τη νύχτα που εξαφανίστηκε ο παππούς του.

Βιβλίο Ουρανόεσσα
Συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας
Κατηγορία
Ρομαντικό μυθιστόρημα / Κοινωνικό μυθιστόρημα
Εκδότης Διόπτρα
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Με μεγάλη μου χαρά ανακάλυψα ότι στο πρώτο μέρος ο συγγραφέας περιγράφει αληθινά γεγονότα με τον δικό του συναρπαστικό τρόπο! Πράγματι, το 1949 η αμερικανική αρχαιολογική αποστολή του Καρλ Λίμαν και της Φίλις Ουίλλιαμς εντόπισαν την τρίτη ακέφαλη Νίκη που εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο της Σαμοθράκης. Ο Ανδρέας Στάης είναι μέλος αυτής της αποστολής και έτσι ξεδιπλώνεται η ιστορία του με την ουρανόεσσα Ζωή, μια πανέμορφη γυναίκα, με την οποία είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς από παλιά. Ωραίο σύνολο, με ανατροπές στην πορεία των ανασκαφών, με απρόβλεπτες εξελίξεις, με τους κακούς Βάρβηδες, στους οποίους ενσωματώνονται όλοι οι πατριδοκάπηλοι της χώρας μας και ωραία απόδοση όσων γνωρίζουμε για τα Καβείρια μυστήρια που πραγματοποιούν αυτοί, θεωρώντας εαυτούς απογόνους αυτής της φυλής. Στο σήμερα, η αφήγηση δε χαλαρώνει ιδιαίτερα, μιας και έχουμε σε εκκρεμότητα κάποια μυστήρια από το παρελθόν. Με μεαστρία ο συγγραφέας ξεδιπλώνει την ιστορία του ανθρώπου που επιστρέφει στην ουρανόεσσα Σαμοθράκη για να αποχαιρετήσει την αγαπημένη του γιαγιά και να αγκαλιάσει το παρελθόν της οικογένειάς του. Ο έρωτας τού χτυπάει την πόρτα, μόνο και μόνο για να αποδειχτεί ότι η μοίρα δεν ξεχνάει και ο κύκλος πρέπει να κλείσει. Έξυπνο και ευρηματικό το φινάλε της ιστορίας, απόλυτα αληθοφανές και μπορώ να πω και συγκινητικό.

Περιηγηθείτε με το νέο μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα στα υπέροχα μυστηριακά μονοπάτια του καταπράσινου νησιού της Σαμοθράκης και στα τραχιά και δύσβατα μονοπάτια της αρχαιοκαπηλείας και της νοοτροπίας να ξεπουλάμε την πολιτιστική μας κληρονομία ως παραδόπιστοι και όχι να την αγκαλιάζουμε ως άξιοι απόγονοι. Ο συγγραφέας ακολούθησε μια διαφορετική αφήγηση και τρόπο γραφής από τα προηγούμενά του βιβλία, έγραψε μια ιστορία που δείχνει πόσο μελέτησε την αρχαιολογία, τις ανασκαφές, τις αντιδράσεις χαράς όταν έρχονται τα ευρήματα στο φως και παρέδωσε ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που θα το αγαπήσουν πολλοί και δικαίως!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *