9786180103021_1

Ένα υπέροχο και τρυφερό βιβλίο, που δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω αποκλειστικά “εφηβικό” γιατί τα νοήματά του, η ερωτική ιστορία του, τα αισθήματα που ξεχύνονται από τις σελίδες κάλλιστα μπορούν να αποδοθούν και σε βιβλίο για ενηλίκους. Ειλικρινά είναι από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει. Πολυεπίπεδο, πλούσιο σε συναισθήματα, γεμάτο έννοιες όπως φιλία, έρωτας, αγάπη, μητρική υπερ-προστατευτικότητα, αποτυχία, προσωπικές φιλοδοξίες κλπ. Ένα βιβλίο που διασχίζει όλη την Ευρώπη με αφορμή μια μέρα μόνο! Από τους πιο έξυπνους χειρισμούς πλοκής που έχω διαβάσει, ένα βιβλίο που δεν καταντά άρλεκιν, ούτε “ροζ”, ούτε τίποτα παρεμφερές.

Βιβλίο Μια μέρα μόνο
Τίτλος πρωτοτύπου Just one day
Συγγραφέας Gayle Forman
Μεταφραστής Μιχάλης Μακρόπουλος
Κατηγορία
 Εφηβικό μυθιστόρημα / Ρομαντικό μυθιστόρημα
Εκδότης Ψυχογιός
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Άλισον ζει με τους γονείς της στην Αμερική σε μια βολική, τακτοποιημένη ζωή. Η μητέρα της της προγραμματίζει κάθε δευτερόλεπτο του ελεύθερου χρόνου και τη δρομολογεί να σπουδάσει ιατρική. Η Άλισον νιώθει ότι όλο αυτό είναι λάθος αλλά ούτε να εντοπίσει τι είναι λάθος μπορεί, ούτε να αντιδράσει είναι σε θέση. Όταν επιτέλους μπαίνει στο πανεπιστήμιο, οι γονείς της της χαρίζουν ένα ταξίδι στην Ευρώπη. Κι αυτό είναι η αρχή της νέας Άλισον! Ταξιδεύει με την κολλητή της σε πολλές πρωτεύουσες της Ευρώπης με τελικό προορισμό την Αγγλία και το Στράτφορντ-Απόν-Έιβον, τη γενέτειρα του Σαίξπηρ. Εκεί η Άλισον συναντά τον Βίλεμ, έναν περιπλανώμενο ηθοποιό και γοητεύεται από την παράσταση που συμμετέχει, τη Δωδεκάτη νύχτα αλλά και από τον ίδιο! Η γοητεία του είναι τέτοια που αυθόρμητα το σκάει μαζί του για μια νύχτα στο Παρίσι! Εκεί η κοπέλα ζει τις πιο όμορφες, ρομαντικές και γοητευτικές στιγμές της ζωής της, ώσπου φτάνει το πρωί και ο Βίλεμ, στον οποίο έχει δοθεί σωματικά και ψυχικά, έχει εξαφανιστεί! Η Άλισον καταρρακώνεται και επιστρέφει σπίτι με πεσμένα φτερά.

Στο δεύτερο μέρος η Άλισον σπουδάζει ιατρική αλλά ήδη το κουκούλι της άνετης και προγραμματισμένης της ζωής έχει αρχίσει να ραγίζει. Με υπέροχο τρόπο και ωραίες εξελίξεις της πλοκής η συγγραφέας αρχίζει να βάζει τη ζωή της Άλισον στο σωστό δρόμο της ανεξαρτησίας, της αυτάρκειας και της ωρίμανσης. Οι σχέσεις με την οικογένειά της αρχίζουν να μπαίνουν σε άλλες βάσεις και φτάνει σε σημείο σύγκρουσης ειδικά με τη μητέρα της. Υπέροχοι διάλογοι, υπέροχα μηνύματα, καταπληκτικές έννοιες ξεδιπλώνουν τη ζωή μιας έφηβης που αρχίζει να απομακρύνεται από το σπιτικό της. Αλλάζει, μεταμορφώνεται, επαναστατεί και ναι, παρατάει τις σπουδές της ιατρικής! Επιτέλους, μετά από ένα χρόνο, είναι έτοιμη να κοιτάξει τις πληγές της και να αναζητήσει τον Βίλεμ απαιτώντας την αλήθεια: γιατί την παράτησε ενώ φαινόταν τόσο ερωτευμένος μαζί της!

Έτσι ξεκινάει ένα ταξίδι αναζήτησης στην Ευρώπη, με ανατροπές, εκπλήξεις, απογοητεύσεις, καθυστερήσεις, φίλους και εμπόδια! Η Άλισον συγκροτεί έναν εξαιρετικό χαρακτήρα μέσα από τις εμπειρίες της και δε θα ξεχάσω την αγωνία που ένιωσα ακολουθώντας τα βήματά της από το Λονδίνο στο Παρίσι κι από κει στην Ουτρέχτη! Θα τον βρει τον Βίλεμ; Θα μάθει ποτέ τι συνέβη εκείνη τη νύχτα και γιατί την άφησε μόνη της, ξένη μεταξύ ξένων; Είναι ζωντανός ο Βίλεμ; Έχει προχωρήσει στη ζωή του ή τη σκέφτεται ακόμη; Το βιβλίο έχει ένα συγκλονιστικό φινάλε και η Άλισον κάνει τη μοναδική επιλογή που της επιτρέπει ο χαρακτήρας της και οι νέες εμπειρίες που έζησε!

Το βιβλίο είναι τόσο καλογραμμένο, τόσο πυκνό και μεστό που απογοητεύτηκα όταν έμαθα ότι έχει και συνέχεια, την οποία ορκίστηκα να μη διαβάσω ποτέ γιατί δε θέλω να μάθω το μετά της ιστορίας! Με έκπληξη όμως διαπίστωσα, ψάχνοντας στο site της συγγραφέως, ότι στο δεύτερο βιβλίο η συγγραφέας περιγράφει τις περιπέτειες του Βίλεμ όσο καιρό τον έψαχνε η Άλισον. Το βρήκα αρκετά έξυπνο, οπότε ανυπομονώ να διαβάσω και αυτό! Σε γενικές γραμμές το βιβλίο είναι πολύ καλό, θα σας γεμίσει εικόνες και συναισθήματα, θα σας δώσει το κουράγιο να έρθετε αντιμέτωποι με τον πραγματικό σας εαυτό ώστε να ακολουθήσετε τις δικές σας επιθυμίες και όχι αυτές για τις οποίες σας προγραμμάτισαν και να στηριχτείτε στα δικά σας πόδια για να συγκροτήσετε τον δικό σας, μοναδικό χαρακτήρα! Μην το χάσετε! Έρωτες, ρομάντσο και φιλιά ακριβώς όσο και όπου πρέπει!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *